BiH
0

Muslimović najavio novo gađanje Vlade FBiH poljoprivrednim proizvodima

FENA
Avdo Muslimović (Foto: Klix.ba)
Avdo Muslimović (Foto: Klix.ba)
Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Federacije BiH od sutra će poljoprivrednim proizvodima gađati zgradu Vlade FBiH - kazao je danas u Sarajevu novinarima predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović.

Muslimović je istakao da pregovori s Vladom više ne dolaze u obzir te da je poduzimanje radikalnih mjera jedini način da se riješe problemi poljoprivrednika, a koji se najviše ogledaju u poticajima.

Najavio je da će od sutra, a izrevoltirani zbog kršenja zakona, granatirati i Vladu i ministre koji su zaslužni za tu situaciju.

"Vlada svjesno krši zakone i želi uništiti poljoprivredu u FBiH", potcrtao je Muslimović.

Osim 68,5 miliona KM poticaja, poljoprivrednici zahtijevaju i unošenje podataka iz kantona u trezor, a na osnovu kojih će sredstva biti uplaćena. Rok za ispunjavanje tog zahtjeva je 20. septembar.

Muslimović je istakao da do kraja oktobra zahtijevaju i isplatu posljednjeg kvartala da bi sa završetkom godine bili isplaćeni svi poticaji. Navodi da je skeptičan kada je to u pitanju.

"Ako se to ne desi, imat će konstantne probleme s poljoprivrednicima iz Federacije. Mogu očekivati 'granatiranje' jajima i paradajzom iza svakog ćoška", akcentirao je.

Muslimović je rekao da ukoliko federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović do 20. ne unese podatke u trezor i ministar finansija Ante Krajina ne isplati 20 miliona duga za prvih šest mjeseci, obojica će imati problema s poljoprivrednicima.