BiH
0

Poljoprivrednici poručili da će svojim proizvodima svaki dan gađati zgradu Vlade

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Poljoprivrednici u FBiH najavili su radikalne mjere nakon što je danas uhapšen predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić koji je jajima gađao zgradu Vlade FBiH.
Nedžad Bićo, Merdanis Husić i Mevludin Ikanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nedžad Bićo, Merdanis Husić i Mevludin Ikanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kako je rekao jedan od poljoprivrednika, Merdanis Husić, Pejić je došao pred Vladu FBiH izrevolitran jer se nalazi u teškoj situaciji.

"Došao je u ime svih nas jer smo svi u teškoj situaciji. Čovjek je doveden na prosjački štap, prezadužen je, a oni nam već devet mjeseci nisu uplatili nia marke. Rekli su onu šuplju priču da ga pozivaju na informativni razgovor, a on mi je potom poslao poruku kako ostaje cijelu noć u stanici", rekao je Husić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika HNK koji je bio sa Pejićem ispred zgrade Parlamenta kada su policijski službenici prišli i otišli s Pejićem.

Poljoprivrednici su zgroženi ovim činom, ali poručuju da ne odustaju.

"Uzeli su nam predsjednika i zatvorili. Ne znam šta će dobiti s tim a šta izgubiti. Mi ćemo ići radikalnije iz svih kantona i svaki dan gađati Vladu do ispunjenja onog što treba prema zakonu a to je da nam isplate poticaje i pusti bijedu da živi. S obzirom na to da su okrenuli leđa poljoprivredi i svemu ostalom, mi smo donijeli takve odluke da ćemo radikalnije nastupiti. Godinu i po nas lažu. Ništa ne tražimo od njih, nikakvu milostinju već ono što je zakonom propisano i što su oni usvojli", rekao je Mevludin Ikanović, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Tuzlanskog kantona.

Iaknović je dodao i to kako će sutra doći dva autobusa poljoprivrednika iz TK koji će donijeti svoje proizvode i, ako bude trebalo, njima gađati zgradu jer poticaje nisu dobili već devet mjeseci i nemaju od čega živjeti.

Radikalne mjere najavili su i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Ako misle da su nas zastrašili ovim što su uhapsili predsjednika - nisu. Naprotiv, imamo veći moral da istrajemo u svojim pravima da nam konačno izađu u susret. Gađanje jajima je samo opomena šta se moglo desiti da je bilo gađanje malo tvrđim predmetima od jaja. Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati večeras i sutra. Ovo je sramota šta se dešava u državi i izmaklo je kontroli. Mi ćemo dole blokirati sve, granicu i pozvati sve poljoprivrednike da blokiraju cijelu saobraćajnicu i bit će gužva od Neuma do Sarajeva", rekao je Husić.

Podsjetimo, nekolicina poljoprivrednika danas je protestovala ispred zgrade Vlade FBiH koju su gađali jajima. Učinili su to jer, kako kažu, Federalna vlada ih laže godinu i po i okrenula je leđa poljoprivrednicima koji nemaju šta da jedu.