Sesija Kruga 99
0

Muslimović: BiH je ugrožena i može biti još ugroženija

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Specijalni rat je, ustvari, izraz duboke ideološke i političke krize i u Bosni i Hercegovini i u okruženju, kazao je general Fikret Muslimović, vojno politički analitičar, koji je bio uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije "Krug 99“ o temi "Bosna i Hercegovina u uslovima specijalnog rata“.

"Specijalnim ratom je pripremana oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu. Specijalni rat je bio važna komponenta klasičnog rata u toku oružane agresije na BiH. Specijalni rat je nastavljen i nakon oružanih sukoba i uspostave mira u BiH“, kazao je Muslimović.

Dodao je da, izuzev borbenog angažiranja oružanih snaga, u specijalni rat spada sve što je u raznim oblastima djelovanja, izvana i iznutra usmjereno protiv stabilnosti i opstojnosti BiH.

"BiH, kao mala država, je aktuelno ugrožena i hipotetički gledano, može biti još ugroženija. Historijska iskustva potvrđuju ocjene o naročitoj ugroženosti bošnjačkog naroda u BiH. Usljed toga, u Bosni i Hercegovini, možda više nego u drugim državama, specijalni rat se spominje, ali uzgredno, nesigurno i bojažljivo“, kazao je Muslimović.

Prema njegovim riječima, veliku pažnju zaslužuje specijalni rat nakon Dejtonskog sporazuma.

On ističe da se Dejtonski sporazum pogrešno shvata samo kao osnova za prestanak oružanih sukoba, prestanak pucanja, a da zaraćene strane idu svaka na svoju stranu, što je "vulgarizacija Dejtonskog sporazuma“.

"Niko od domaćih političara i međunarodnih zvaničnika ne izlazi sa ispravnim tumačenjem osnovne ambicije Dejtonskog sporazuma, a to je popravljanje međunacionalnih odnosa, izgradnja i jačanje međunacionalnog povjerenja radi proizvodnje uslova za istinski, stabilan i trajan mir u BiH i šire u regionu“, kazao je Muslimović.

Prema njegovim riječima, specijalnim ratom u Dejtonski sporazum su ugrađene konstrukcione greške. Specijalnim ratom je postignuto da unutar političkog uređenja BiH djeluju čuvari tih konstrukcionih grešaka, s ciljem da se takve greške umnože i verificiraju u formi zakona i raznih drugih akata.

“Specijalnim ratom, taj posao se uporno realizira“, smatra Muslimović.

On ističe da su Dejtonskim sporazumom omogućene i pretpostavke za izgradnju i obnovu međunacionalnog povjerenja i pomirenja. Međutim, dodaje, taj posao niko ne realizira onako kako bi to trebalo, što pogoduje specijalnom ratu.

"Postoje rješenja i mislim da to zavisi od kvaliteta angažovanja unutarnjih faktora, političkih i ukupnih društvenih faktora u BiH i od kvaliteta angažiranja međunarodne zajednice“, kazao je Muslimović.

Predsjednik Asocijacije "Krug 99“ Sulejman Redžić je kazao da je BiH permanentno izložena djelovanju antibosanskih snaga koje imaju za generalni cilj da je zbrišu sa zemljopisne karte.

Prema njegovim riječima, antibosanske snage, također, permanentno djeluju u smislu njene destrukcije i raslojavanja u svim segmentima bh. bića s ciljem da je politički paraliziraju "što, na žalost, velikim dijelom i uspijevaju“.

"S druge strane, probosanski orijentirane snage još uvijek nisu u stanju, ne raspolažu s takvim kapacitetima da BiH učine funkcionalnom državom. Postoje mnogi razlozi zašto je to tako, ali možemo govoriti o nekoj vrsti dijagnoze“, kazao je Redžić.

Dodao je da diplomatska mreža BiH još uvijek ne vrši svoju funkciju u smislu promocije BiH kao samostalne države i njenom boljem pozicioniranju u okviru Ujedinjenih nacija.

"Također, postoji i niz lokalnih i regionalnih problema i takvihi nterakcija koje BiH pozicioniraju kao nefunkcinalnu i neprohodnu državu. Treba mijenjati, u prvom redu, svijest građana, svijest onih koji se bave političkim i drugim upravljanjima i jednostavno utjecati na najširu javnost da se mnogo više i permanentnije zalažu za opstojnost BiH“, smatra Redžić.