BiH
0

Muslimović: Ako Vlada FBiH ispoštuje sporazum neće biti protesta poljoprivrednika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović izjavio je za Agenciju Fena da je potpisan sporazum između Vlade Federacije BiH, koju je zastupao dopremijer i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i delegacije tog saveza. „U sporazumu smo nastojali da se ispune zahtjevi poljoprivrednika u vezi isplate dugovanja za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i dijelomično smo u tome uspjeli“, kazao je Muslimović. Po tom sporazumu, kako je dodao, četiri miliona KM je isplaćeno prekjučer, četiri miliona KM trebaju biti isplaćena poljoprivrednicima do 13. decembra, a preostalih osam do 12 miliona KM treba da se isplati do Nove godine

"Ukoliko Vlada FBiH bude ispoštovala taj sporazum neće biti protesta poljoprivrednika ispred zgrade Vlade. Međutim, da mi više ne bi kasnili, danas ide zahtjev za dozvolu za njegovo održavanje za petak. Dakle, za 14. decembra mi ćemo ipak najaviti proteste u slučaju da Vlada ne ispoštuje taj dogovor", kazao je Muslimović.

Po njegovim riječima, u trećem članu tog sporazuma naloženo je Vladi da pod hitno sredstva iz Štaba civilne zaštite usmjeri za poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete od elementarnih nepogoda i da se na taj način da doprinos od Vlade da se pomogne poljoprivrednicima kako bi prevazišli ovo teško stranje.

Muslimović je kazao da je usmeno dogovoreno da u narednoj sedmici predstavnici Vlade, Udruženja i struke održe zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o poticajima za poljoprivrednu proizvodnju u budžetu Federacije BiH za 2013. godinu.

Kako je poznato, članovi Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH okupili su se jučer ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, iako od MUP-a KS nisu dobili rješenje, odnosno potrebnu dozvolu za održavanje protesta.