Raskol u vlastitim redovima
0

Poljoprivrednici najavljuju blokadu Federacije BiH

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH smatra da je hitno potrebno usvojiti program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2013. godini, kao i da Vlada Federacije BiH treba izmiriti sve preostale obaveze prema poljoprivrednicima za prošlu godinu.

Predsjednik Saveza Avdo Muslimović je na konferenciji za novinare istakao kako je usvajanje ovog programa zakonska obaveza, kao i da je propisano da on bude donesen 60 dana nakon usvajanja budžeta. "Prema sporazumu koji je na stolu, poticaji poljoprivrednicima u 2013. će iznositi 68 miliona KM. To nije ni dobro, ni idealno, ali je neophodno usvojiti i takav sporazum kako bi se omogućilo da poljoprivrednici pravovremeno i mjesec za mjesec, odnosno kvartalno, ovisno o kategoriji, dobijaju poticaje. Sam sporazum se tokom godine može dorađivati, a iznos poticaja se može povećati rebalansom budžeta", smatra Muslimović.

Novi poziv svim udruženjima

On je još jednom pozvao sva poljoprivredna udruženja da se uključe u usvajanje ovog programa i daju svoju podršku. No, problem je u tome što su poljoprivrednici u Federaciji BiH razjedinjeni, što je eskaliralo prije nekoliko dana, kada je na protestima u Sarajevu fizički i verbalno napadnut Avdo Muslimović. On je, stoga, najavio tužbu protiv čelnika Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH, koji stoje iza tog napada.

"Osim što sam napadnut fizički, pripadnici Koordinacije su iznijeli i veoma teške optužbe na moj račun, ističući da sam lažni poljoprivrednik i lopov. Stoga sam se odlučio za tužbu pa neka odgovaraju za ono što su učinili i neka svoje tvrdnje dokazuju na sudu", rekao je Muslimović.

Svoje viđenje podjela među poljoprivrednicima ponudio je koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Nedžad Bičo, koji smatra da se tu radi o sukobu na relaciji Dragan Čović - Jerko Lijanović. "Neka se gospoda obračunavaju mimo poljoprivrednika, a ne preko naših leđa. Naše je da se bavimo proizvodnjom i da osiguramo da Vlada FBiH izmiri obaveze prema nama onako kako je dogovoreno, a ne da se bavimo politikom. Očito je da je ova druga strana, Koordinacija i Seljački savez FBiH, politički motivirana od Čovića i traže smjenu ministra Lijanovića. Naša poruka je da mi nismo ni birali ministra te nije naše ni da ga smjenjujemo", rekao je Bičo.

Nedostaje 10-15 miliona KM

I Bičo i Muslimović odlučni su u zahtjevu upućenom Vladi FBiH da se svi poticaji poljoprivrednicima iz prošle godine obračunaju i plate do 31. januara, što bi, kažu, mogao biti problem, jer nedostaje 10-15 miliona KM. Također, istakli su i zahtjev da se prekine isplaćivanje podrške udruženjima, savezima i zadrugama, za što je dosad izdvajano 450.000 KM godišnje, te da se taj novac preusmjeri u poticaje proizvodnji.

"Koordinacija i Seljački savez se upravo zato i bune i ne žele učestvovati u donošenju programa, jer su naučili biti glavni i uzimati novac za podršku udruženjima, a da ih niko ne pita kako će potrošiti novac. Mi smo se odrekli te podrške upravo iz tih razloga i tražimo da taj novac bude usmjeren u podršku proizvodnji", dodao je Bičo, dok je Muslimović dodao da će time prestati priče o takozvanim ministrovim savezima i udruženjima, odnosno o favorizovanju pojedinih organizacija.

Obojica su dodali kako Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH ima snagu te da se nadaju da je neće morati pokazati ukoliko Vlada FBiH ne isplati pravovremeno poticaje poljoprivrednicima, najavivši da su spremni blokirati i parlament i funkcionisanje Federacije. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, dodatni problem u svemu je činjenica da je federalni premijer Nermin Nikšić upozorio da poticaji neće biti isplaćivani sve dok poljoprivrednici ne budu imali jedinstven stav, tako da trenutna razjedinjenost poljoprivrednika vodi u nove proteste i blokade.