O programu poticaja za ovu godinu
0

Ivanković Lijanović potpisao sporazum s jednom grupom poljoprivrednika

FENA
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpisalo je danas u Sarajevu sporazum s Udruženjem poljoprivrednika u BiH i Savezom poljoprivrednih udruženja FBiH o programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2013.

Sporazumom je predviđeno povećanje poticaja za osnovno stado ovaca i koza na 40 KM po komadu (uz uvjet da se odustane od zahtjeva za ukidanje računa za prodate janjce i jariće), te umanjenje uvjeta za prodaju meda kod poticaja za uzgoj pčelinjih zajednica s 15 na 10 kg po zajednici.

Također, predviđeno je ukidanje sredstava za finansiranje udruženje, saveza, zadruga i komora u modelu ostalih vrsta podrški.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva se obavezalo da će sve naloge iz programa poticaja za 2012. unijeti u trezor do 31. januara.

"U programu imamo značajnije stavke za izvoz koje su posebno važne zbog skorog ulaska Hrvatske u EU, čime ćemo u potpunosti izgubiti izvoz proizvoda životinjskog porijekla, posebno mlijeka, tako da do 1. jula moramo pripremiti bh. izvoznike za pronalazak alternativnih tržišta", rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ljerko Ivanković Lijanović.

On je naglasio da je posebno važno nastaviti kampanju za kupovinu domaćih proizvoda, za koju su također izdvojena sredstva, jer ukoliko svaki građanin Federacije BiH za neki od domaćih proizvoda dnevno izdvoji jednu KM više nego za uvozni, to bi na godišnjem nivou iznosilo 700 miliona KM za bh. proizvođače.

"Program iz ovog sporazuma sutra će biti upućen parlamentarnim odborima i Vladi FBiH i očekujem da bi do kraja januara trebao biti usvojen, čime bi bile stvorene pretpostavke za isplatu zaostalih poticaja iz 2012. i nastavak kontinuiteta isplate poticaja za tekuću godinu", kazao je Ivanković Lijanović.

Potcrtao je da bi eventualno nepostizanje današnjeg sporazuma i neusvajanje programa poticaja za 2013. značilo da neće biti isplate ni zaostalih poticaja iz prošle godine, kao ni onih koji su planirani za 2013., što za poljoprivrednike ne bilo prihvatljivo jer bi se našli u situaciji da se program "rasteže" do maja ili juna kao što je bio slučaj prošle godine, čime bi u prvom polugodištu u potpunosti ostali bez sredstava.

Upitan zašto sporazum nisu potpisali predstavnici Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH koji su danas protestvovali ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivanković Lijanović je kazao da se oni nisu pojavili na sastanku na koji ih je pozvao u 11 sati, kao ni na onom u 16 sati o kojem su bili obaviješteni u petak.

"Oni su tražili da razgovaramo o programu poticaja za 2012., a razgovarati o nečemu što je prošlo nema smisla jer se to ne može promijeniti", tvrdi Ivanković Lijanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić istakao je da je za poljoprivrednike najvažnije da nalozi iz programa poticaja za 2012. budu unijeti u trezor do 31. januara i nakon toga isplaćeni, kako bi što skorije dobili sredstva koja već jako dugo čekaju.

"Nezadovoljni smo nedostatkom sredstava za kapitalne investicije i za redovnu isplatu poticaja na čemu ćemo insistirati i ubuduće, ako ne bude moguće dijalogom, onda pritiscima", naveo je Pejić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović rekao je da će zahtijevati da rebalansom budžeta FBiH budu uvećana sredstava za poticaje, te da je pristao na ovaj sporazum zbog interesa poljoprivrednika i spašavanja poljoprivredne proizvodnje.