Sve spremno za proteste
30

Poljoprivrednici iščekuju odluku Vlade FBiH, pripremili dva scenarija

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Avdo Muslimović (u sredini) (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedništvo Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH održalo je u Sarajevu vanrednu sjednicu na kojoj je usvojilo zaključke u vezi sa današnjom sjednicom Vlade FBiH na kojoj očekuju da se donesu dogovorene odluke o usvajanju programa i budžeta poticaja za 2013. godinu.

Predsjednik Saveza Avdo Muslimović na konferenciji za medije je istakao kako su pripremili dva scenarija, u slučaju da Vlada FBiH usvoji dogovoreno, odnosno za slučaj da spomenuti program i budžet ne budu usvojeni.

"Ukoliko Vlada danas usvoji ono što smo prethodno dogovorili i usaglasili te osigura hitnu isplatu poticaja za posljednji kvartal i stvori uslove za isplatu poticaja za prvi kvartal ove godine, mi ćemo tražiti da Vlada već sutra organizuje rad resornog ministarstva u dvije smjene, kako bi ti poticaji što prije bili isplaćeni i obrađeni svi prispjeli zahtjevi za taj period. Također, ako Vlada danas usvoji planirani budžet u iznosu od 68 miliona KM, mi ćemo tražiti hitan rebalans budžeta kojim će za poticaje poljoprivredi biti izdvojeno još 50 miliona KM, jer će ovih 68 miliona biti dovoljno samo do 1. juna", rekao je Muslimović.

Međutim, ukoliko Vlada danas ne usvoji dogovoreno, Muslimović je najavio masovne proteste i blokade ključnih saobraćajnica u svim kantonima, kao i blokadu rada Vlade FBiH. "Pripremili smo i takav scenarij, a na proteste ćemo pozvati i invalide i borce i obespravljene radnike... Uz to, tražit ćemo hitno raspisivanje prijevremenih izbora i u tom smislu razgovarati sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom", istakao je Muslimović te najavio konačan obračun sa "zelenom mafijom" koja je kriminalno djelovala u poljoprivredi u posljednjih 15 godina.

Osvrnuo se Muslimović i na činjenicu da su se pojedina poljoprivredna udruženja ogradila od predloženog programa i budžeta poticaja za ovu godinu, kazavši da ih vode ljudi koji su naplatili poticaje i koji rade za lobije susjednih država, Srbije i Hrvatske. "Razlika među nama je što njima ne valja ministar, a nama ne valja kompletna Vlada koja ne poštuje zakon. Oni žele dovesti svog čovjeka kako bi i dalje naplaćivali poticaje po svom nahođenju i dobro živjeli od toga", istakao je Muslimović.

Muslimović je na konferenciji za medije istakao i kako mu je Dževad Kovač, predstavnik Koordinacije poljoprivrednih udruženja Federacije, odnosno "druge strane" poljoprivrednika, uputio prijetnje, kazavši mu da su pripremljeni ćefini za resornog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, kao i za samog Muslimovića. "Međutim, nisu me zaplašili. Naši članovi i svi mi ćemo istrajati u našim zahtjevima, a sa 'zelenom mafijom' ćemo istjerati stvari na čistac", poručio je Muslimović.