Poticaji će biti isplaćeni
21

Poljoprivrednici FBiH odustali od protesta nakon dogovora sa Nikšićem

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije svaki od naših zahtjeva smatra opravdanim i na radost svih poljoprivrednika sutra će se na sjednici Vlade donijeti odluka da se isplate poticaji proizvodnji do 31. decembra, rekao je Avdo Muslimović.

"Mi smo zadovoljni i odustajemo od najavljenih protesta ako Vlada ispoštuje sve ono što smo dogovorili", izjavio je Avdo Muslimović predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, nakon sastanka s premijerom Nerminom Nikšićem.

"Radi se o isplati poticaja proizvođačima u iznosu šest - sedam miliona KM. O kapitalnim investicijama Vlada bi trebala sutra da se očituje, a kasnije i parlament. Bit će oformljena grupa koja će pregledati sve kapitalne investicije i svi projekti koji budu dobri da se isplate poticaji. Vlada će raspravljati i o zaštiti domaće proizvodnje i zbog toga smo zadovoljni. Agencija za plaćanje poticaja, kao ideja dopala se premijeru, i nastojaće da i to Vlada podrži na sutrašnjoj sjednici", rekao je Muslimović.

Za 2013. godinu, kako je potvrdio Muslimović, poljoprivrednici traže poticaje od 188 miliona KM. Vladi će se sutra predložiti i izmjene i dopune Zakona o zadrugama i da se na taj način odbrane proizvođači od nepoštenih ljudi.

Premijer Nikšić je izjavio da ono što su udruženja poljoprivrednika potpisali s dopremijerom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, nije bilo na sjednici Vlade, pa nema ni saglasnosti Vlade za to što je potpisano, kazao je Nikšić.

"Savezu i Koordinaciji poljoprivrednih udruženja danas sam rekao da sve ono što je odlučila Vlada o poticajima da će biti isplaćeno. Do sada je isplaćeno 47,6, miliona KM za poljoprivredu, a oko 900.000 KM trenutno je uneseno u trezor. Po informacijama iz resornog ministarstva oko četiri miliona KM ima za biljnu proizvodnju i za mlijeko da se isplate poticaji zaključno s jedanaestim mjesecom, jer u ovom trenuku smo likvidni i treba isplatiti ljudima što im dugujemo za proizvodnju", pojasnio je premijer Nikšić.

"Sutra ćemo dogovoriti na sjednici Vlade da konačno skinemo hipoteku s kapitalnih investicija. Koordinacija i Savez udruženja poljoprivrednika trebali bi formirati jednu grupu koja bi kontrolisala ono što je planirano za kapitalne investicije. Tako ćemo vidjeti šta je utrošeno a šta nije", zaključio je premijer Federacije BiH.