BiH
29

Muriz Memić: Na godišnjicu Dženanove smrti organizirat ćemo masovnije proteste

Piše: A. B.
Muriz Memić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muriz Memić, otac Dženana Memića koji je smrtno stradao 8. februara prošle godine u Velikoj aleji na Ilidži, za Klix.ba je kazao da će 8. februara ove godine organizirati nove proteste u Sarajevu.

Memić je kazao kako će protesti godinu dana nakon smrti njegovog sina biti još masovniji s konkretnim zahtjevima i većim pritiskom na pravosudne institucije.

"Danas ćemo zvanično odlučiti o svim daljim koracima kada je riječ o protestima. Bit će organizirani godinu dana nakon Dženanove smrti, godinu dana otkako od nas kriju istinu. Jučer se na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo vidjelo da smo daleko od istine, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo sve pokušava prikriti. Osmog februara ćemo imati proteste s konkretnim zahtjevima, ali danas i sutra ćemo sve dogovoriti na sastanku", kazao je Memić.

Dodao je kako još uvijek nije odlučeno o tačnoj lokaciji održavanja protesta.

"Ne znamo da li ćemo se kretati prema VSTV-u ili Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali znamo da će protesti sigurno biti masovniji. Ogroman je pritisak, vjerovatno su zato tražili da jučerašnja sjednica Skupštine KS ne bude javna. Ima mnogo propusta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštva KS, a to najbollje zna glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić", ispričao je Muriz Memić i ponovio kako Alisa Mutap, kao jedina svjedokinja događaja od 8. februara prošle godine, jedina zna istinu.

Memić je jučer na sjednici Skupštine KS kazao da glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić laže te da javnosti može obznaniti istinu kada je riječ o smrti njegovog sina za pet minuta zajedno s Alisom Mutap, Dženanovom djevojkom.

Podsjećamo da je jučer Skupština KS povodom slučaja "Dženan Memić", shodno podnesenom izvještaju Komisije za sigurnost, donijela odluku da zahtijeva od Tužilaštva, MUP-a i Uprave policije KS da u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu proceduru o odgovornosti svih onih koji su počinili određene propuste u navedenom predmetu te izvijesti Skupštinu KS najkasnije za šest mjeseci.