{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP RS-a: Policajci čitali poruke i statuse, ali nije bilo "istrage" na društvenim mrežama

27.6.2013. u 15:42
152
86
MUP RS-a: Policajci čitali poruke i statuse, ali nije bilo "istrage" na društvenim mrežama
152
MUP RS-a: Policajci čitali poruke i statuse, ali nije bilo "istrage" na društvenim mrežama
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a oglasili su se "povodom interpretacija pojedinih medija kako MUP RS-a provodi istragu na društvenim mrežama i kako za to nema naredbu tužilaštva".
"Želimo reći da Odjeljenje za sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta vrši nadzor nad internetom, pa tako i društvenim mrežama, ne samo u slučaju događaja koji se spominje (protesti u Sarajevu), već svakodnevno, a sve u cilju preventivnog djelovanja. Pod tim prije svega mislimo na sprečavanje govora mržnje na internetu, dječije pornografije, međuvršnjačkog nasilja na internetu, kao i drugih događaja koji mogu eskalirati i sl. Ne postoji 'istraga' u vezi sa nadgledanjem društvenih mreža povodom protesta koji su se dogodili u Sarajevu", poručili su iz MUP-a RS.

Navode kako je internet slobodan, a svaka informacija javna, te da su inspektori MUP-a RS pratili sadržaj na društvenim mrežama, kao i svaki drugi građanin.

"To znači da nije bilo narušavanja privatnosti, ličnih podataka, niti preduzimanja istražnih radnji, jer je za takvo nešto neophodna naredba nadležnog tužilaštva. Nadležnost i obaveza MUP-a RS je sigurnost, te su i u tom smislu preduzimane ove aktivnosti. Primjera radi, da se u nekom slučaju dogodilo da je neka osoba preko društvenih mreža prijetila da će baciti eksplozivnu napravu i to na kraju učinila, sasvim smo sigurni da bi mediji prvi postavili pitanje odgovornosti policije i zašto to nije na vrijeme spriječeno. Ne želimo da komentarišemo izvlačenje izjava iz konteksta ili njihovo karikiranje, ali svakako to govori o 'profesionalnom' i 'objektivnom' izvještavanju tih medija", zaključili su u MUP-u RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: