{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selimović: Osobe u institucijama BiH nisu bile ugrožene

F
14.6.2013. u 16:15
5
11
Selimović: Osobe u institucijama BiH nisu bile ugrožene
5
Selimović: Osobe u institucijama BiH nisu bile ugrožene
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u petak je prema predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, otpremila Informaciju o mjerama i radnjama policijskih službenika tokom nenajavljenih protesta od 5. do 7. juna ispred objekata institucija BiH.
Ovo je u petak saopćio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, koji je u izjavi za medije potvrdio da će tokom dana zbirna informacija o svemu što se onda dešavalo biti dostavljena i Tužiteljstvu BiH.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja kazao je da Informacija upućena nadležnim institucijama BiH sadrži sve ono što je policija poduzimala tokom nenajavljenih protesta i blokade institucija BiH, uključujući i prijedlog mjera za unapređenje zakonskog okvira u pogledu nadležnosti i usaglašavanja policijskih aktivnosti po određenim memorandumima.

Selimović je podsjetio da je Direkcija odgovorna za zaštitu objekata institucija BiH i osoba koje se zateknu u tim objektima, te da je sve što je u spomenutom periodu učinjeno bilo u funkciji sigurnosti ljudi u, i ispred objekata institucija BiH, kao i policijskih službenika.

"Ni u jednom trenutku sigurnost osoba u objektima institucija BiH, kao ni samih objekata nije bila ugrožena, ali je bilo ograničeno kretanje, dok se nisu stvorili potpuno sigurni uslovi za evakuaciju, a što je učinjeno u 03.30 sati, 7. juna, kada je 1.750 osoba evakuisano potpuno bezbjedno iz objekata institucija BiH", precizirao je Selimović, navodeći da je to učinjeno bez upotrebe sredstava prinude i bilo kakvih posljedica.

Pojasnio je, nadalje, da je djelovano u skladu s njegovim odlukama, što ih je donosio na temelju profesionalnog iskustva i adekvatne procjene, a u svojstvu rukovoditelja štaba u kojem su participirali i predstavnici drugih policijskih agencija - MUPKS-a, FUP-a i još četiri kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, kao i SIPA-e...

Na novinarski upit u vezi s izjavom predsjednika RS-a Milorada Dodika da su pripadnici MUPRS-a u civilu bili na platou ispred državnih institucija, Selimović je, uz napomenu da nikada nije komentirao izjave političkih zvaničnika, naveo da nema informacija o tome da su spomenute noći kolege iz policije RS-a bile na toj lokaciji.

Dodao je da je nakon okončanja "kritičnih" dešavanja iskazao zahvalnost ministru unutarnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću koji je tokom spomenute noći dolazio u štab, odnosno u sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te dao potporu provedenim aktivnostima, a što je realizirano u sklopu komunikacije s kolegama iz MUPRS-a, koji su osigurali određena materijalno-tehnička sredstva za prijevoz osoba nakon njihove evakuacije iz objekata institucija BiH.

"Postojeći pravni okvir omogućava, naravno, združeno djelovanje policijskih snaga na svakom dijelu teritorije BiH", istaknuo je Selimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: