{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pećanac: MUP KS neće nasjesti na Dodikove pokušaje politizacije

A
12.6.2013. u 11:21
2
44
Pećanac: MUP KS neće nasjesti na Dodikove pokušaje politizacije
2
Pećanac: MUP KS neće nasjesti na Dodikove pokušaje politizacije
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak izjavio da postoje saznanja da građani tokom prošlosedmičnih protesta nisu blokirali institucije Bosne i Hercegovine, nego da su to uradili predstavnici kantonalne policije, reagirao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac oštro odbacujući Dodikove navode.
On je kazao da se sarajevska policija nije bavila aktivnostima za koju je optužuje Dodik. Dodao je da se radi o pokušaju politizacije na koju MUP KS neće nasjesti.

"Policija se ne bavi tim stvarima. MUP KS je samo provodio aktivnosti iz svoje nadležnosti. Bilo smo na mjestu događaja i nismo htjeli da dođe do incidenata. Htjeli smo ih spriječiti. Djelovali smo u okviru Štaba kojeg je vodio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodin Himzo Selimović. Dodik, očito, smatra da smo mi najslabija karika. Ako misli da je MUP KS najslabija karika, prevario se. Mi smo sve uradili u saradnji sa Štabom kojim je rukovodio direktor Selimović i nemamo potrebe da se za bilo šta pravdamo Dodiku. Dodik tvrdi da se u bh. institucijama desila nekakva talačka kriza. Ako je bila i talačka kriza, onda treba da nam oda priznanje, jer je ona riješena za 12 sati", rekao je Pećanac za agenciju Anadolija.

Dodao je da su aktivnosti MUP-a KS primjer uspješnog policijskog posla.

"Građani su taoci godinama i decenijama. Oni su samo tražili svoja prava, a policija je osiguravala taj skup. Nismo ni vladina, niti nevladina organizacija. Mi smo policija koja štiti građane BiH", naglasio je Pećanac.

Predsjednik Republike Srpske i predstavnici tog bh. entiteta u državnim institucijama zatražili su "hitno utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca u bezbjednosnosnim i pravosudnim institucijama zbog prošlosedmične blokade predstavnika RS u zgradi institucija BiH".

"Smatramo da je potrebno hitno utvrditi odgovornost rukovodilaca u raznim strukturama, bezbjednosnim i pravosudnim za nečinjenje, imajući u vidu da postoje saznanja da građani nisu blokirali institucije BiH, nego da su to uradili predstavnici kantonalne policije", rekao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: