BiH
0

Muminović: Vlada i Skupština TK igraju se mačke i miša

FENA
Sastanak u Vladi TK
Sastanak u Vladi TK
Iako su radnici deset propalih tuzlanskih preduzeća dobili garancije predstavnika kantonalnih vlasti da će do petka prošle sedmice biti napravljen rebalans budžeta i da će im biti isplaćena jednokratna pomoć, to do danas nije učinjeno.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je, kako je jučer izjavio Mulaga Fejzić, ministar industrije, energetike i rudarstva, na pres-konferenciji Vlade TK-a, uradila rebalans budžeta i isti proslijedila Skupštini TK-a, ali sredstva nisu uplaćena.

"Vlada prebacuje na Skupštinu, Skupština na Vladu, igraju se miša i mačke između napaćenih radnika. Jednokratnu pomoć nam moraju isplatiti, jer mi nemamo od čega da živimo, ni mi, ni naše porodice. Ovo je katastrofalno stanje, ali ne razumijem zašto sve prebacuju na Skupštinu. Neka Vlada kaže nema para, pa neka dođe do veće pobune", izjavio je Hrustan Muminović iz Sindikata solidarnosti TK-a.

Kako je kazao Muminović, zahtjev radnika je da dobiju tri mjeseca po 400 KM, naglasivši da će sindikati danas odlučiti kada je rok za isplatu.

"Sutra ćemo ići prema Skupštini. Neka se poslanici nađu, neka sazovu Skupštinu jer se moraju oglasiti o pitanju koje im je Vlada proslijedila", poručio je potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Dite".

Pred zgradom Suda i Tužilaštva TK-a u Tuzli trenutno se nalazi oko 300 radnika iz devet propalih firmi.