BiH
2

Vlada TK: Usvojen program za zbrinjavanje nezaposlenih

Klix.ba
Sastanak u Vladi TK
Sastanak u Vladi TK
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost JU Služba za zapošljavanje TK na Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla.

Sredstva za provođenje ovog Programa u iznosu od 796.302,30 KM obezbjeđuju se iz Budžeta Tuzlanskog kantona, po Programu za sanaciju i restruktuiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BiH, odnosno sa escrow računa.

Programom je predviđeno da u slučaju stečaja ili likvidacije stečajni upravnik odnosno likvidator sačinjava spisak zaposlenika koji su ostali bez posla, a u slučaju restrukturiranja i privatizacije preduzeća, uprava preduzeća sačinjava spisak zaposlenika koji se zbrinjavaju po ovom Programu. Uprava preduzeća donosi Program zbrinjavanja zaposlenika preduzeća, koji se ne mogu zbrinuti novim zapošljavanjem.

Spiskove zaposlenika koji se zbrinjavaju po ovom Programu odobrava resorno kantonalno ministarstvo. Iz sredstava osiguranih za provođenje ovog Programa, zaposlenike koji su ostali ili ostaju bez posla, Služba će zbrinjavati uplatom dospjelih, a ne uplaćenih doprinosa. Radi se o zaposlenicima koji su stekli uslove za penzionisanje u društvima sa većinskim državnim kapitalom u kojima Vlada TK vrši prava i obaveze upravljanja, sa sjedištem na području TK i zaposlenicima za čijim radom je prestala potreba u privrednim društvima.

Na sutrašnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona će razmotriti mogućnosti za isplatu jednokratne pomoći od 400 KM radnicima devet preduzeća čiji su se predstavnici sastali sa premijerom Bahrijom Umihanićem i članovima Vlade TK.

Predstavnici Sindikata Solidarnost ovom su prilikom prezentovali i drugi zahtjev u kojem traže da, ukoliko se u narednih 15 dana ne formira nova Vlada TK, radnici Konjuha, Dite, Poliolchema, Guminga, Hotela Tuzla, Livnice čelika, Borca Banovići, Gredelj Revoma i Tuzla-puteva dobijaju plaću iz Budžeta TK do pokretanja prizvodnje.

Ovom prilikom je predsjednik Sindikata Sakib Kopić rekao da su to dva prioritetna zahtjeva koja se tiču ovog mandata Vlade. Premijer Umihanić je kazao da Vlada može novcem raspolagati samo u okvirima koji su već predviđeni Budžetom Tuzlanskog kantona ali da će sa ministarstvima razmotriti mogućnost udovoljavanja prvom zahtjevu.

Sastanak je uslijedio nakon što su predstavnici Sindikata Solidarnost razgovarali sa predstavnicima klubova poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona.