BiH
0

Hitna sjednica Skupštine TK: Novca za radnike ima, ali nema zakonskog okvira

Anadolija
Skupština Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici hitnog karaktera usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu, čime je, prema tvrdnjama kantonalnog premijera Bahrije Umihanića, stvorena mogućnost da se radnicima dodijeli jednokratna pomoć, ali ukoliko Vlada pronađe način za isplatu.

Dakle, kompletna sjednica, briga o radnicima i izmjene i dopune budžeta mogle bi se svesti na jednu rečenicu: novca za jednokratnu pomoć ima, ali nema zakonskog okvira za izdvajanje novca.

Podsjetimo, obećana jednokratna pomoć od 400 maraka, jedan je od razloga zbog kojih su radnici nekadašnjih tuzlanskih giganata – Fabrike obuće Aida, Livnice čelika i Fabrike deterdženata Dita, te živiničkog giganta Fabrike namještaja Konjuh, odlučili napusti Bosnu i Hercegovinu.

"Problem u svemu ovome jeste činjenica da sam zahtjeve radnika proslijedio Ministarstvu finansija, Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu industrije, Kantonalnom pravobranilaštvu, Uredu za zakonodavstvo i Uredu za reviziju. Sva ta mišljenja koja smo od njih dobili, uglavnom sugerišu da ne postoji zakonska mogućnost da se u toku ove godine dodijeli dva puta jednokratna pomoć tim radnicima", kazao je premijer Umihanić, koji je danas ponovo upoznao Kolegij skupštine o ovoj problematici.

Međutim, kako je naveo, poslanici su insistirali da se učini prvi korak, da se donesu izmjene i dopune budžeta te da se i dalje traga za rješenjima.

"Jedno od mogućih rješenja je da kroz programe Crvenog križa, pronađemo način i da na takav način plasiramo ta sredstva. Dakle, sredstva imaju, međutim, nema još uvijek zakonskog okvira, koji je posve jasan i sprovodiv", kazao je Umihanić.

Nakon ovakvog ishoda današnje sjednice, oko 200 radnika nekadašnjih giganata će sutra nastaviti pješačiti prema Orašju.