|

Tuzla: Sindikalisti odlučili da prespavaju u Skupštini TK

Tuzla: Sindikalisti odlučili da prespavaju u Skupštini TK
7
Piše: D. Brkić
26.11.2014. u 20:42
8
komentara
7

dijeljenja
Tuzla: Sindikalisti odlučili da prespavaju u Skupštini TK Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Sindikalni predstavnici radnika uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona odlučili su da prespavaju u prostorijama Skupštine TK.
"Nažalost nije bilo političke volje da se večeras održi Kolegij Skupštine TK. Zbog toga smo odlučili da prespavamo u prostorijama Skupštine TK i da članove Kolegija dočekamo na tom mjestu u četvrtak ujutro“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici su danas poslije mirnih protesta ispred sjedišta pravosudnih institucija odlučili da prošetaju do Skupštine TK. Kako tamo nisu zatekli nikog od nadležnih odlučili su da uđu u zgradu.

Poslije cjelodnevnog čekanja, a kada su saznali da se Kolegij uprkos njihovim zahtjevima neće održati, sindikalni predstavnici su usvojili zaključke koje će proslijediti Skupštini TK.

Radnici traže da se do petka održi hitna sjednica Skupštine TK na kojoj se treba usvojiti ostavka aktuelnog premijera kao i da Skupština TK preuzme ingerencije izvršne vlasti do formiranja nove Vlade TK. Na istoj sjednici se od zastupnika u Skupštini TK traži da izglasaju odluku o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM za radnike Konjuha, Dite, Poliolchema, Guminga, Hotela Tuzla, Livnice čelika, Borca Banovići, Gredelj Revoma i Tuzlaputeva.

Ukoliko se u roku od 15 dana ne formira nova Vlada TK radnici traže da se finansiraju iz budžeta TK dok se ne pokrene proizvodnja u njihovim preduzećima. Također, nova Skupština TK mora hitno ispoštovati ranije donijete mjere o pokretanju proizvodnje u preduzećima i rješavanju radno-pravnih statusa radnika.

Navedeno je da ako se ne ispoštuju zahtjevi, zastupnici u Skupštini TK će snositi sve posljedice koje bi mogle uslijediti u narednom periodu.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...