BiH
34

Muharem Hindić Mušica za Klix.ba: Policajci su me tukli i maltretirali, tužit ću ih

Piše: N. J.
Muharem Hindić (Foto: FF Pixmos/Klix.ba)
Muharem Hindić (Foto: FF Pixmos/Klix.ba)
Jedan od vođa mostarskih protesta Muharem Hindić Mušica pušten je danas iz pritvora nakon što je jučer priveden poslije naguravanja s policijom.

"Tukli su me i zavrtali mi ruku na ulici pred masom ljudi, od kojih su neki i plakali, što je bila jako ružna slika koja je otišla u svijet. Potom su me nastavili udarati i u marici, a maltretiranje se nastavilo i tokom saslušanja u Policijskoj upravi Mostar. Nakon svega, pustili su me dva sata prije isteka 24-satnog pritvora", rekao je Hindić za naš portal.

Ističe kako mu nisu dozvolili da se sastane advokatom Šemsom Droce.

"Ispitivali su me bez njenog prisustva, nakon čega su me odveli u Kliničko-bolnički centar na Bijeli Brijeg, kako bi mi ljekari pregledali i snimili povrede koje sam zadobio. Zadržali su me tri sata, jer je u međuvremenu moj advokat Šemsa Droce došla u stanicu, a sve kako se ne bi sreo sa njom. Što se tiče povreda, policija to odradi na svoj način, da se ne vidi, a to su udarci laktom i slično. Međutim, i pored toga ima vidljivih povreda, a lijeva ruka koju su mi lomili je natekla", ispričao je Hindić za Klix.ba.

Dodaje kako je prije nekoliko dana povukao prijavu protiv specijalca koji ga je udario u butinu, ali mu se nakon svega desilo hapšenje na ovakav način.

"Što se tiče tog naguravanja sa policijom, nigdje na svijetu nema da se građanima brani da šetaju gradom, što su oni činili. Ružne slike su otišle u svijet iz Mostara, a sigurno je da ću i ja njih sada tužiti. Oni mene terete za navodni napad na policiju, a ja ću njih za povrede koje su mi nanijeli", zaključio je Hindić, dodajući kako će uprkos svemu nastaviti sa protestima.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak demantirao je navode drugih demonstranata i medija da je bilo pretjerane upotrebe sile od strane policije prilikom njegovog hapšenja.

"Notorna je laž da je Hindić pretučen. On je napao službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, savladan je fizičkom silom, priveden u službene prostorije Policijske uprave Mostar i nad njim se vodi kriminalistička obrada zbog napada na službenu osobu", kazao je Bošnjak.