BiH
36

Advokat Šemsa Droce: Hindić je pretučen, policija mi ne dozvoljava da ga vidim

Piše: J. H.
Muharem Hindić (Foto: FF Pixmos/Klix.ba)
Muharem Hindić (Foto: FF Pixmos/Klix.ba)
Muharem Hindić, u Mostaru poznatiji kao Mušica, uhapšen je jučer tokom mirnih demonstracija u ovom hercegovačkom gradu.

Kako kaže njegov advokat Šemsa Droce, nije joj dopušteno da posjeti Hindića u pritvoru.

U policiji su joj rekli da se on nalazi na kriminalističkoj obradi. Nije joj dopušteno da prisustvuje saslušanju Hindića niti da razgovara s njim.

"Čula dam da je povrijeđen i zatražila sam da se povrede fotografišu. Međutim, ni to mi nije dozvoljeno. Htjela sam s njim ići na medicinski pregled, ali to nisu dopustili", kaže Droce za Klix.ba.

Mušica je prevezen na pregled kod doktora kolima Hitne pomoći i uz nadzor policajca.

"Njegova osnovna ljudska prava zagarantovana Evropskom konvencijom koja ima prioritet u primjeni kod domaćeg zakonodavstva su povrijeđena. Ali, očito da pokrivaju sebe i da je došlo do zloupotrebe položaja službenih osoba", dodaje naša sagovornica.

Ona je zatražila da joj se da rješenje o zadržavanju, ali ni to nije dobila od policije.

"Pitala sam ih koji su osnovi sumnje, rekli su mi da je to napad na službenu osobu", pojašnjava Droce.

Ovo nije prvi put da se Mušica nalazi u pritvoru.

"Šta stoji iza konstantnih policijskih napada na njega, ne bih znala. U ovome nije bilo elemenata za određivanje pritvora. Osnovno ljudsko pravo je pravo na javno okupljanje. Sprečavanje takvog okupljanja predstavlja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom FBiH", kaže Droce.

Hindić je uhapšen tokom jučerašnje mirne šetnje građana Mostara u blizni Španskog trga.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak demantirao je navode drugih demonstranata i medija da je bilo pretjerane upotrebe sile od strane policije prilikom njegovog hapšenja.

"Notorna je laž da je Hindić pretučen. On je napao službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, savladan je fizičkom silom, priveden u službene prostorije Policijske uprave Mostar i nad njim se vodi kriminalistička obrada zbog napada na službenu osobu", kazao je Bošnjak za Fenu.