BiH
1

Mostar: Građani protestovali protiv hapšenja Hindića

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko stotinu građana Mostara, uz zvižduke i transparente "Vi niste naša policija", "Plaćamo vas da nas tučete" i "Vratite nam Mušicu", protestovalo je ispred zgrade Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zbog hapšenja jednog od vođa mostarskih protesta Muharema Hindića Mušice.

Prema riječima glasnogovornika Plenuma građana i građanki Mostara Feđe Fajića, Hindić, koji je priveden u utorak prilikom protestne šetnje, još se nalazi u pritvoru, a policija i dalje ne dopušta njegovom advokatu da stupi u kontakt s njim.

"Želimo da čovjeka, kojega drže kao taoca u zgradi policije, odmah puste na slobodu i da mu se osiguraju osnovna ljudska prava: pravo na ljekarsku pomoć i pravo na advokata. Protiv njega je pokrenut kazneni postupak bez prisustva njegova branitelja", istkanuo je Fajić.

Dodao je kako demonstranti traže ostavke kantonalnog ministra unutarnjih poslova i načelnika mostarske policije te da mjerodavne policijske institucije provedu istragu o okolnostima jučerašnjeg hapšenja kako bi se utvrdilo je li bilo prekomjerne upotrebe sile.

Demonstranti su istaknuli kako se Hindić uvijek zalagao za mirne proteste te da je u trenutku hapšenja u jednoj ruci imao megafon, a u drugoj kišobran, tako da nema govora o napadu na službenu osobu, za što ga policija tereti.

Do incidenta na jučerašnjim protestima u Mostaru došlo je nakon što su demonstranti pokušali bivšim Lenjinovim šetalištem doći do trga Rondo. Kordon policije zaustavio ih je kod zgrade OESS-a, a nakon što je Hindić prošao kroz kordon, uz upotrebu sile je savladan te priveden u policijsku stanicu.

Kako je istaknuto na današnjem protestnom skupu, prema svjedočenju više desetina građana, policija je Hindića tukla nakon što je savladan i ubačen u policijski kombi.