{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM

S
27.1.2011. u 10:30
0
0
Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM
0
Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM
Muamer Topalović (Foto: Arhiv)
Višestruki ubica i pripadnik vehabijskog pokreta iz sela Kostajnica kod Konjica Muamer Topalović (36) i Federacija BiH dužni su solidarno isplatiti 201.590 maraka članovima porodice Anđelić, čija je tri člana Topalović ubio na Badnje veče 2002. godine, potvrđeno je iz Općinskog suda u Konjicu.
Sudija Jasmina Pašić djelimično je uvažila odštetni zahtjev devet članova porodice Anđelić, koje je zastupao mostarski advokat Davor Šilić, a koji su tražili da Topalović i FBiH oštećenima solidarno isplate ukupno 360.000 maraka zbog duševne boli uzrokovane gubitkom bliskih srodnika.

Prema neprasnažnoh prvostepenoj presudi, Marinku Anđeliću zbog gubitka oca i dvije sestre dosuđena je naknada od 26.000 maraka, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti 40.000 maraka, te za pretrpljeni strah i bol po 3.600 maraka, što ukupno iznosi 73.200 maraka.

Ruža Anđelić zbog gubitka članova porodice dobija 40.000 maraka, a ostalih sedmero oštećenih - Šime, Ivana i Mira Anđelić, Luca Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj i Anđa Stojanović po 12.000 maraka ili ukupno 84.000 maraka, dok je odštetni zahtjev maloljetne I.S., koja je bila svjedokinja zločina, odbijen.

Muamer Topalović je na Badnju veče 2002. godine u selu Kostajnica kod Konjica "iz ideološko-vjerskih pobuda", lišio života tri člana povratničke porodice Anđelić - Anđelka (68) i njegove ćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka, zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora. Kaznu izdržava u zeničkom zatvoru.

Federaciju BiH u ovoj pravnoj stvari zastupa federalni pravobranilac Jakov Dujić, koji je SRNI izjavio da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na FBiH, jer se u ovom slučaju ne radi o terorističkom aktu, nego o krivičnom djelu pojedinca.

Dujić je kao pravni zastupnik FBiH najavio žalbu na prvostepenu presudu, a žalbu je najavio i advokat oštećenih koji su nezadovoljni dosuđenom odštetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: