{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM

S
27.1.2011. u 10:30
0
0
Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM
0
Muamer Topalović i FBiH porodici Anđelić dužni 200.000 KM
Muamer Topalović (Foto: Arhiv)
Višestruki ubica i pripadnik vehabijskog pokreta iz sela Kostajnica kod Konjica Muamer Topalović (36) i Federacija BiH dužni su solidarno isplatiti 201.590 maraka članovima porodice Anđelić, čija je tri člana Topalović ubio na Badnje veče 2002. godine, potvrđeno je iz Općinskog suda u Konjicu.
Sudija Jasmina Pašić djelimično je uvažila odštetni zahtjev devet članova porodice Anđelić, koje je zastupao mostarski advokat Davor Šilić, a koji su tražili da Topalović i FBiH oštećenima solidarno isplate ukupno 360.000 maraka zbog duševne boli uzrokovane gubitkom bliskih srodnika.

Prema neprasnažnoh prvostepenoj presudi, Marinku Anđeliću zbog gubitka oca i dvije sestre dosuđena je naknada od 26.000 maraka, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti 40.000 maraka, te za pretrpljeni strah i bol po 3.600 maraka, što ukupno iznosi 73.200 maraka.

Ruža Anđelić zbog gubitka članova porodice dobija 40.000 maraka, a ostalih sedmero oštećenih - Šime, Ivana i Mira Anđelić, Luca Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj i Anđa Stojanović po 12.000 maraka ili ukupno 84.000 maraka, dok je odštetni zahtjev maloljetne I.S., koja je bila svjedokinja zločina, odbijen.

Muamer Topalović je na Badnju veče 2002. godine u selu Kostajnica kod Konjica "iz ideološko-vjerskih pobuda", lišio života tri člana povratničke porodice Anđelić - Anđelka (68) i njegove ćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka, zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora. Kaznu izdržava u zeničkom zatvoru.

Federaciju BiH u ovoj pravnoj stvari zastupa federalni pravobranilac Jakov Dujić, koji je SRNI izjavio da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na FBiH, jer se u ovom slučaju ne radi o terorističkom aktu, nego o krivičnom djelu pojedinca.

Dujić je kao pravni zastupnik FBiH najavio žalbu na prvostepenu presudu, a žalbu je najavio i advokat oštećenih koji su nezadovoljni dosuđenom odštetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: