{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM

S
21.12.2010. u 11:14
0
12
Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM
0
Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM
Članovi porodice Anđelić iz sela Kostajnica, opština Konjic, u sudskom sporu protiv Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog ubistva Anđelka Anđelića i njegove dvije kćerke te teškog ranjavanja sina, koje je počinio pripadnik vehabijskog pokreta Muamer Topalović uoči Božića 2002. godine, traže naknadu štete u ukupnom iznosu od 460.000 KM.
Pravobranilac Jakov Dujić, koji u ovom sporu zastupa interese FBiH, rekao je Srni da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na Federaciju, jer se ne radi o terorističkom aktu pojedinca, nego o ubistvu koje je izvršio Muamer Topalović, pripadnik vehabijskog pokreta iz Konjica.

Prema Dujićevim riječima, u konkretnom slučaju tužena strana može biti jedino Hercegovačko-neretvanski kanton, a nikako FBiH, zbog čega on kao federalni pravobranilac osporava tužbeni zahtjev oštećenih u odnosu na FBiH i odgovornost prebacuje na kanton.

Prema tužbenom zahtjevu, naknadu štete traže Marinko, Ruža, Šima, Ivan i Mira Anđelić, Luka Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj, Anđa Stojanović i maloljetna I.S., a tuženi (FBiH i HNK) dužni su solidarno da isplate Marinku 100.000 maraka na ime ukupne štete zbog gubitka oca i sestara, umanjenja opšte životne aktivnosti, straha i bola, a ostalima po 40.000 maraka zbog gubitka bliskih rođaka.

Pripadnik vehabijskog pokreta Muamer Topalović iz "ideološko-vjerskih pobuda" ubio je Anđelka Anđelića i njegove kćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka u njihovoj kući uoči katoličkog Božića 2002. godine. Za ovo krivično djelo Opštinski sud u Konjicu osudio ga je na 35 godina zatvora, koji izdržava u Zenici. Konačna presuda po tužbi oštećenih za naknadu štete najavljena je za 20. januar 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: