{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM

S
21.12.2010. u 11:14
0
12
Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM
0
Porodica Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM
Članovi porodice Anđelić iz sela Kostajnica, opština Konjic, u sudskom sporu protiv Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog ubistva Anđelka Anđelića i njegove dvije kćerke te teškog ranjavanja sina, koje je počinio pripadnik vehabijskog pokreta Muamer Topalović uoči Božića 2002. godine, traže naknadu štete u ukupnom iznosu od 460.000 KM.
Pravobranilac Jakov Dujić, koji u ovom sporu zastupa interese FBiH, rekao je Srni da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na Federaciju, jer se ne radi o terorističkom aktu pojedinca, nego o ubistvu koje je izvršio Muamer Topalović, pripadnik vehabijskog pokreta iz Konjica.

Prema Dujićevim riječima, u konkretnom slučaju tužena strana može biti jedino Hercegovačko-neretvanski kanton, a nikako FBiH, zbog čega on kao federalni pravobranilac osporava tužbeni zahtjev oštećenih u odnosu na FBiH i odgovornost prebacuje na kanton.

Prema tužbenom zahtjevu, naknadu štete traže Marinko, Ruža, Šima, Ivan i Mira Anđelić, Luka Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj, Anđa Stojanović i maloljetna I.S., a tuženi (FBiH i HNK) dužni su solidarno da isplate Marinku 100.000 maraka na ime ukupne štete zbog gubitka oca i sestara, umanjenja opšte životne aktivnosti, straha i bola, a ostalima po 40.000 maraka zbog gubitka bliskih rođaka.

Pripadnik vehabijskog pokreta Muamer Topalović iz "ideološko-vjerskih pobuda" ubio je Anđelka Anđelića i njegove kćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka u njihovoj kući uoči katoličkog Božića 2002. godine. Za ovo krivično djelo Opštinski sud u Konjicu osudio ga je na 35 godina zatvora, koji izdržava u Zenici. Konačna presuda po tužbi oštećenih za naknadu štete najavljena je za 20. januar 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: