{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda po tužbi Starovlaha

S
27.9.2010. u 07:45
0
5
Danas presuda po tužbi Starovlaha
0
Danas presuda po tužbi Starovlaha
Sud BiH donijet će danas presudu u procesu koji se vodi po tužbi pravoslavnog sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra protiv BiH.
Miljko Pucar, pravni zastupnik Jeremije i Aleksandra Starovlah, očekuje da će Sud BiH udovoljiti tužbenom zahtjevu i utvrditi da je BiH odgovorna za navodni zločin koji su NATO snage učinile 1. aprila 2004. godine, kada su u potrazi za bivšim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem u Parohijskom domu na Palama brutalno pretukle njegove klijente.

Pucar je uputio zahtjeve za naknadu štete koji su, kako je ranije naveo, uobičajeni na osnovu evropskih konvencija i deklaracija donesenih u Vijeću Evrope i UN.

"Smatramo da je ovo nespecifičan slučaj i da porodici Starovlah treba dati naknadu zato što niko nije odgovarao za zločin koji je nad njima počinjen, zato što su zlostavljani i mučeni i zato što je napadnut Parohijski dom. Tačno je da naš Zakon o obligacionim odnosima ne predviđa takvu vrstu odštete, ali smatram da evropska konvencija u tom smislu treba direktno da se primijeni i da im se dodijeli pravična i adekvatna naknada", rekao je Pucar nakon posljednjeg ročišta.

On nije želio da saopšti visinu odšetnog zahtjeva koji je uputio Sudu, dodajući da očekuje da će odluka biti donesena u skladu sa standardima u BiH, a ne ono što je tražilo pravobranilaštvo da se primijeni orijentacioni kriterijum koji je donio Vrhovni sud Federacije BiH. Pucar je objasnio da se radi o malim iznosima koji se kreću između 15.000 i 20.000 KM.

On je podsjetio da su svjedoci, predstavnici Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva pravde BiH, koji je i član arbitražnog suda po Tehničkom sporazumu između BiH i NATO, jasno izjavili da je porodica Starovlah sve učinila da se ispoštuju sve procedure, a koje je NATO odbio.

"BiH je dala imunitet NATO-u, zbog čega u ovom slučaju ona mora da odgovara. Zbog toga prijedlog tužene strane da se odbije zahtjev po kojem se traži da BiH isplati štetu porodici Starovlah, ne stoji. Nažalost, građani BiH će za to neposredno odgovarati, ali porodica Starovlah za to nije kriva", rekao je Pucar.

Pomoćnik pravobranioca BiH Nađa Hozić smatra da tužilac nije dokazao materijalnu štetu kako je zatražio službenim zahtjevom, navodeći da on mora biti sačinjen na osnovu Zakona o zdravstvenom i penzionom osiguranju RS i Zakona o socijalnoj zaštiti.

"Jeremija Starovlah nije bio u radnom odnosu, on je imao ugovor sa crkvom, a kod Aleksandra, čije liječenje još traje, ishitreno je utvrđena radna nesposobnost na osnovu mišljenja samo jednog ljekara. Tužioci su samoinicijativno koristili banjske usluge, bez konsultacija ljekara, a troškovi liječenja nisu objektivni", rekla je Hozićeva.

O presudi koja će biti donesena danas, obje strane bit će obaviještene pisanim putem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: