{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"

S
16.8.2010. u 20:56
0
38
"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"
0
"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović smatra da bi bilo neprovodivo odluku Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" primijeniti na bar hiljadu stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.
"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili BiH i dajemo onima koji su je napadali, po cijenu bilo čega", rekao je Mujezinović.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH danas je dobila pismo u kojem se navodi da su, što se tiče predstavnice Vijeća ministara BiH pred Sudom u Strazburu, iscrpljene sve mogućnosti, te da bi njen kredibilitet bio ugrožen ako bi Vlada FBiH podnijela žalbu na presudu ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

"Međutim treba sjesti i razgovarati, treba sve argumente pokupiti, jer ovo nije presuda za 60.000 ili 100.000 eura. Ovo je presuda za nekoliko stotina hiljada, možda i miliona eura i za jedan mir onih koji su najviše dali za ovu zemlju", naveo je Mujezinović, gostujući u programu BHT1.

On je ranije ocijenio da FBiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

Vlada FBiH zadužila je na prošloj sjednici predstavnicu Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri mjeseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: