{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"

S
16.8.2010. u 20:56
0
38
"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"
0
"Nećemo uzimati od branitelja BiH da bismo dali onima koji su je napadali"
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović smatra da bi bilo neprovodivo odluku Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" primijeniti na bar hiljadu stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.
"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili BiH i dajemo onima koji su je napadali, po cijenu bilo čega", rekao je Mujezinović.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH danas je dobila pismo u kojem se navodi da su, što se tiče predstavnice Vijeća ministara BiH pred Sudom u Strazburu, iscrpljene sve mogućnosti, te da bi njen kredibilitet bio ugrožen ako bi Vlada FBiH podnijela žalbu na presudu ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

"Međutim treba sjesti i razgovarati, treba sve argumente pokupiti, jer ovo nije presuda za 60.000 ili 100.000 eura. Ovo je presuda za nekoliko stotina hiljada, možda i miliona eura i za jedan mir onih koji su najviše dali za ovu zemlju", naveo je Mujezinović, gostujući u programu BHT1.

On je ranije ocijenio da FBiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

Vlada FBiH zadužila je na prošloj sjednici predstavnicu Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri mjeseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: