Haris Silajdžić
0

FOTO / "Tražiti reviziju presude u slučaju 'Đokić protiv BiH'"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se danas s predstavnicima Koordinacionog odbora boračkih udruženja predvođenih Avdom Hebibom u vezi s pitanjem presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Đokić protiv BiH".
Kako je saopćeno iz Silajdžićevog kabineta, konstatirano je da je ova presuda donesena na osnovu nepotpunih informacija, nekvalitetnog zastupanja BiH u ovom postupku, te čak postoje indicije da su neki od dokumenata na koje se sud oslonio falsificirani.

Izražena je zabrinutost da ova presuda može imati dalekosežne negativne posljedice po branitelje BiH, nagraditi one koji su učestvovali u agresiji na ovu državu i koji su stanarsko pravo ostvarili u drugim državama bivše Jugoslavije, te da također može ugroziti fiskalnu održivost zemlje.

Predsjedavajući Silajdžić stoga smatra da je neophodno da predstavnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom Monika Mijić djeluje u skladu sa svojom obavezom da štiti pravne interese BiH, te da iskoristi pravo zahtjeva za reviziju ove presude.

Vlada Federacije BiH je u posjedu opsežnog materijala koji zastupnica nije koristila tokom postupka, a koji može imati odlučujući značaj za konačan ishod tog postupka.

Silajdžić podsjeća da su sva pitanja vezana za stanove koji su bili u vlasništvu bivše JNA rješavana u skladu s pozitivnim zakonskim rješenjima BiH, od kojih su neka čak nametnuta od visokog predstavnika, te da ih je u nekoliko navrata potvrdio Dom za ljudska prava i Ustavni sud BiH.

Predsjedavajući Silajdžić konačno smatra da BiH ne smije dozvoliti da postane jedina zemlja bivše Jugoslavije koja priznaje stanarsko pravo pripadnicima strane vojne sile koji su isto takvo stanarsko pravo također ostvarili u zemljama koje su izvršile agresiju na BiH, saopćeno je.