{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mujezinović: "FBiH može doživjeti finansijski kolaps"

S
11.8.2010. u 11:26
0
73
Mujezinović: "FBiH može doživjeti finansijski kolaps"
0
Mujezinović: "FBiH može doživjeti finansijski kolaps"
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Federacija BiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strasbourgu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20.000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, izjavio je federalni premijer Mustafa Mujezinović.
Isti zaključak donijela je jučer i Vlada na sjednici na kojoj je zadužila predstavnicu Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strasbourgu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa bit će povećana za tri posto".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: