"Slučaj Đokić"
0

Mujezinović: "FBiH može doživjeti finansijski kolaps"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Federacija BiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strasbourgu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20.000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, izjavio je federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Isti zaključak donijela je jučer i Vlada na sjednici na kojoj je zadužila predstavnicu Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strasbourgu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa bit će povećana za tri posto".