{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena presuda od 21 godine zatvora za ratne zločine

F
21.4.2011. u 19:41
0
0
Potvrđena presuda od 21 godine zatvora za ratne zločine
0
Potvrđena presuda od 21 godine zatvora za ratne zločine
Banja Luka
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom su Marko Marić i Dalibor Ponorac osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora zbog ratnog zločina koji su počinili u banjalučkom naselju Vrbanja 1993. godine.
Portparolka Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović kazala je da su odbijene žalbe odbrana na presudu banjalučkog Okružnog suda, te da je Marko Marić osuđen na 13, a Dalibor Ponorac na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog u decembru 1993. godine, prenosi BIRN Justice Report.

Krajem oktobra prošle godine, prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, Marko Marić i Dalibor Ponorac proglašeni su krivim da su se 29. decembra 1993. godine dovezli u banjalučko naselje Vrbanja, gdje su sreli Ahmeta i Seniju Karat, koje su “ugurali u kuću i ubili”.

Nakon ubistva, kako stoji u presudi, Ponorac i Marić napustili su kuću i sjeli u automobil kojim je upravljao Novak Šabić, da bi tokom vožnje Marić zatražio da stanu, te izašao iz vozila i pucajući iz pištolja ubio Midhada Obralića iz Vrbanje, koji se kretao putem.

Iz Vrhovnog suda RS-a potvrdili su da Ponorac i Marić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.

Vladimir Raosavljević, branilac Ponorca, najavio je kako će se žaliti Ustavnom sudu BiH na presudu jer smatra da Vrhovni sud RS-a nije pravilno cijenio objektivne dokaze, te da je došlo do “povrede zakona”.

“Prema odredbama Krivičnog zakona bivše Jugoslavije - koji je bio na snazi kada su počinili djelo - Vrhovni sud RS-a morao je u kaznu zatvora Mariću uračunati kazne po ranijoj presudi i izreći jedinstvenu kaznu”, pojasnio je Raosavljević.

On je dodao da je Marić ranije osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva, te je ta kazna trebala biti uračunata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: