BiH
14

Može li RS samostalno objaviti rezultate popisa stanovništva?

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklih dana u javnosti se pojavila informacija kako će Republički statistički zavod RS objaviti rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je obavljen 2013. uz primjenu vlastite metodologije obrade podataka. No, iz Agencije za statistiku BiH su potvrdili da su podaci dobro zaštićeni te da je takvo nešto nemoguće.

Iz Agencije za statistiku BiH pojašnjavaju da su svi podaci prikupljeni tokom popisa pohranjeni u jedinstvenu bazu podataka koja se nalazi na jednom mjestu i kojoj imaju pristup samo ovlaštene osobe iz sve tri statističke institucije, Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS.

"Sigurnost podataka prikupljenih Popisom stanovništva i domaćinstava 2013. godine je zasnovana na Strategiji sigurnosti koja je razvijena sa jednim od najpriznatijih stručnjaka iz ove oblasti u BiH, tako da ovaj dokument predstavlja osnovu razvoja sistema zaštite podataka popisa", kaže Mirsada Adambegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Sigurnost podataka je koncipirana na sigurnosnom principu "Defense in depth" što možemo slobodno prevesti kao "dubinska odbrana".

Zaštita podataka je urađena na tri nivoa i to: fizička zaštita podataka, mrežna zaštita podataka i aplikativna zaštita podataka.

"Rad ili bilo koju izmjenu na sistemu mogu raditi samo osobe iz statističkih institucija koje imaju administratorska prava na domeni i koje imaju pismene ovlasti za taj posao. Glavni administratorski password je sačinjen od tri dijela i zaključan je u sefu. To znači da bez pismene saglasnosti i odobrenja sve tri statističke institucije na postoji mogućnost da jedna institucija radi bilo šta na bazi bez učešća druge dvije", pojašnjavaju iz Agencije za statistiku BiH.

Podsjećamo, rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni jer se statističke institucije ne mogu dogovoriti o metodologiji koja će biti primijenjena prilikom obrade podataka. Ključni spor nastao je u vezi s tim kako će se izvesti broj rezidenata, odnosno osoba koje stalno borave u BiH.