Vlast po svom
0

Mostarci u četvrtak protestuju ispred Uborka, moguća ponovna blokada deponije

R. D.
Građani sjevernih mostarskih naselja u četvrtak u 17:30, nezadovoljni ispunjenjem dogovorenog s vlastima, ponovo će demonstrirati ispred regionalne deponije Uborak. Blokada deponije te smećem zatrpan Mostar, slike koje smo gledali ovog ljeta, mogle bi se ponoviti i u decembru.
Građanska incijativa "Jer me se tiče" pozvala je građane na još jedno okupljanje te kazala kako je cilj ponovo skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem te ubrzati proces njegovog rješavanja u nadležnim institucijama.

"U prethodnom periodu smo svim pravnim sredstvima, kao i komunikacijom s nadležnim institucijama - ministarstvima, inspekcijom, Gradskom upravom pokušali iznaći najbolje rješenje za novu lokaciju za odlaganje otpada, jer je postojeća lokacija već odavno kontaminirana, ali i prekapacitirana. Dostavljali smo, kao i javno objavljivali niz argumenata i činjenica koje idu u prilog tome. Stoga vas, kao udruženje, pozivamo na mirno okupljanje i sastanak kako bismo usaglasili daljnje korake", kazali su.

Ranije su iz inicijative kazali kako je radno tijelo za traženje nove lokacije za odlaganje otpada održalo sastanak na kojem su se svi složili, uključujući i nadležne institucije, da je trenutna lokacija neprihvatljiva i da se u što kraćem periodu treba pronaći nova.

Ipak, kako saznajemo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je deponiji Uborak u septembru odbilo izdati novu okolinsku dozvolu, to bi trebalo učiniti ovih dana. Izdavanje nove okolinske dozvole značilo bi nastavak rada deponije na čije propuste u radu Mostarci već deceniju ukazuju, a dovelo bi izvjesno do njene nove blokade.

Od blokade Uborka u junu prošlo je pet mjeseci, ali problem se nije pomakao s mrtve tačke, a svježa su sjećanja na brda smeća u skoro svakoj mostarskoj ulici.