Četvrti dan
129

Mostar zatrpan tonama smeća: Blokirana deponija Uborak, vlast ne čini ništa

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Četvrti dan blokade deponije Uborak rezultirao je potpunom zatrpanošću Mostara smećem. Vlast koja ne rješava probleme deponije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao da priželjkuje podjele građana na one koji podržavaju blokadu deponije i one kojima tone smeća ispred vlastitog praga predstavljaju najveći problem.
Sedmica je počela blokadom deponije Uborak, a učinili su to građani sjevernih mostarskih naselja koji bar deset godina upozoravaju na probleme ispred vlastitog praga.

Situacija je posebno zakomplicirana kad se saznalo kako je na deponiju nelegalno odloženo i šest tona opasnog mulja s novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Još prije dvije sedmice Mreža Naše društvo upozorila je javnost kako mostarska vlast krije da u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda se nalazi opasni mulj u kojem su pronađeni opasni spojevi, a posebno zabranjeni bojni otrov piralen.

Nakon blokade deponije koja traje i četvrti dan mostarska komunalna preduzeća počela su odlagati otpad na ilegalne deponije, da bi nakon napisa medija odustala od toga i potpuno prestala odvoziti smeće. Situacija već danas izgleda jako loše, gradom se širi nesnosan smrad, a situaciju dodatno pogoršavaju visoke temperature.

Novonastalu situaciju prvi su problematizirali u mostarskoj organizaciji SDP-a kazavši da ne treba blokirati deponiju već uzrok problema Gradsku upravu Grada Mostara. Iako jasan i pragmatičan stav kao da inicira nove podjele u Mostaru, na one koji podržavaju blokadu deponije i one kojima smeće ispred vlastitih vrata predstavlja problem preko kojeg ne mogu proći.

Vlast, ona od koje se očekuje reakcija, šuti i čeka nalaze nekih od analiza, vjerovatno vjerujući da će problem lakše rješavati kad se narod zabavi nekom drugom temom.