Gdje su žene u bh. društvu?
3

Mostar: Javna debata sa Svetlanom Cenić 17. septembra

FENA
Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
Udruženje INFOHOUSE, Fondacija CURE i Udruženje "Žena BiH" organizuju u ponedjeljak, 17. septembra, s početkom u 11,30 sati u prostorijama Cluba Aleksa (Ul. Ljubića 7) u Mostaru javnu debatu sa Svetlanom Cenić – neformalno druženje političkih aktivistica s građanima i građankama Mostara.

Tom prilikom raspravljat će se o tome zašto su žene u političkom i javnom životu na marginama društva, što žene mogu učiniti za lokalne izbore, te gdje su žene u bh. društvu i zašto žene trebaju biti politički aktivnije.

Javna debata sa Svetlanom Cenić samo je jedna u nizu debata koje se odvijaju u sklopu kampanje "101 razlog za ženu na lokalnim izborima", a koja se provodi u 11 bh. općina, uz podršku CCI-a.

Cilj je kampanje da se kreira pozitivno okruženje kako bi se povećao izlazak žena na izbore te motiviranje žena da postanu aktivne građanke i iskoriste svoje biračko pravo na predstojećim lokalnim izborima.

Podsjećamo, na lokalnim izborima 2008. godine od 140 načelnika/ca općina, odnosno gradonačelnika Banje Luke izabrane su samo 4 žene. U FBiH izabrana je samo jedna načelnica, a u Republici Srpskoj 3 načelnice.