Javna debata sa Svetlanom Cenić
7

"Otvorite oči i glasajte za žene, ali selektivno"

FENA
Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
Udruženje Infohouse, Fondacija "Cure" i mostarsko Udruženje "Žena BiH" organizirali su danas u mostarskom Clubu "Aleksa" neformalno druženje političkih aktivistica s građanima i građankama Mostara pod nazivom "Javna debata sa Svetlanom Cenić".

Po riječima programske menadžerice Udruženja "Žena BiH" Aldijane Trbonja - Tule, jedan je od ciljeva održavanja ovakvih debata da se stvori pozitivno ozračje da žene izađu na izbore i da glasaju za žene.

Ekonomistica Svetlana Cenić kazala je u izjavi za novinare kako ona nije za neselektivnu podršku svim kandidatima ženama, s obzirom na to da neke žene koje su i sad na listi nisu baš osvjetlale obraz ženskom i svoju su funkciju, nažalost, svele na to da veličaju svoga vođu, a ne da nešto urade ili da pokažu svoju pamet.

"Ponovo na listama vidim žene koje su ili sekretarice u stranci ili su rodbina i stalno nam se vraća to 'ispuni kvotu', a šta će poslije biti, nije važno, ili ako i prođu na listi, očekuje se da se dokazuju ne ljudima koji su ih birali nego svom partijskom šefu.

Svaki se put nadam da će biti sve manje takvih žena, a sve više žena koje trebaju da osvjetlaju naš obraz, trebaju da iskažu svoju, a ne neku dirigovanu pamet", kazala je, između ostalog, Svetlana Cenić.

Ona je dodala kako žene trebaju dobro otvoriti oči kad glasaju te da nije sve u tome da podrže ženu bez selektivnosti, nego da tu istu ženu poslije javno pitaju zašto nije održala obećanja, zašto nešto nije uradila i zašto joj je odgovarala kampanja za podršku, a poslije toga se oglušila na to.

Javna debata sa Svetlanom Cenić samo je jedna u nizu debata koje se odvijaju u sklopu kampanje "101 razlog za ženu na lokalnim izborima", a koja se provodi u 11 bh. općina, uz podršku CCI-a.

Cilj je kampanje da se kreira pozitivno okruženje kako bi se povećao izlazak žena na izbore te motiviranje žena da postanu aktivne građanke i iskoriste svoje biračko pravo na predstojećim lokalnim izborima.