BiH
1

U julu počinje kampanja "101 razlog zašto glasati za ženu"

FENA
U julu počet će kampanja koja će ženama omogućiti javni prostor, te "101 razlog" zašto trebaju birati i biti birane u 11 bh. općina.

Rezultat je to Sporazuma o saradnji 11 bh. organizacija - iz Mostara, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Sarajeva, Livna, Foče, Trebinja, Istočne Ilidže i Travnika, koje u naredna četiri mjeseca nastavljaju uspješnu kampanju za učešće žena u političkom životu "101 razlog zašto glasati za ženu“.

Kampanja je pokrenuta radi animiranja građana o tome da žene imaju pravo na općinsku govornicu, a ne samo „kuhinjski“ pult.

Uz pomoć odgovora 101 poznate ličnosti na pitanje zašto glasati za ženu, originalnog promotivnog materijala, ali i direktnog kontakta s hiljadama građanki i građana, Udruženje Infohouse i Fondacija CURE zajedno s drugih devet organizacija podsjetit će žene da glasaju i odluče se za ženu na čelu njihove općine.

U dosadašnjem radu niti jedna žena na čelu općine nije bila optužena za korupciju ili nenamjensko trošenje sredstava.

Prva aktivnost bit će praćenje medijskog izvještavanja o ženama - kandidatkinjama, pisanje o ženskom biračkom tijelu i ulična akcija koja će biti upriličena krajem jula u svih 11 općina, saopćeno je iz Udruženja Infohouse i Fondacije CURE.