Akcije u 14 gradova BiH
4

Predstavljena kampanja "Glasaj za žene"

Klix.ba
U četvrtak je u Sarajevu predstavljena kampanja "Glasaj za žene" koju će u naredna tri mjeseca zajedno provoditi "Ženske grupe BiH", odnosno dvadeset i tri partnerske organizacije iz 14 gradova Bosne i Hercegovine.

Kako bi što efikasnije doprinijele položaju žena u politici, te posebno senzibilizirale mlade političare i političarke za rodna pitanja, ali i posebnu pažnju posvetile ženskom glasačkom tijelu u ruralnim sredinama, organizacije su ujedinile snage i projektne aktivnosti proizašle iz četiri srodna projekta koja podržavaju Švicarska razvojna agencija (SDC), Kvinna till Kvinna Švedska, Rosa Luxemburg za jugoistočnu Evropu, te Fond otvoreno društvo BiH.

U okviru kampanje, ali i narednih 15 mjeseci kroz četiri projekta održat će se niz aktivnosti: radionice za mlade političare i političarke o upoznavanju pristupa rodno-osjetljivih politika djelovanja, dok će najbolji biti odabrani za Političku akademiju koju će pohađati od septembra do decembra 2012. i učestvovati u nacrtu Gender akcionog plana u saradnji sa lokalnim partnerima.

"Posebna važnost ovog projekta jeste povezivanje ženskog biračkog tijela, edukacija mladih političara i političarki, i organizacija njihovog direktnog dijaloga sa glasačima i glasačicama", istakla je Zilka Spahić-Šiljak, program mendžerica TPO Fondacije.

Predstavljajući planirane aktivnosti ispred "Medica" Zenica, Sabiha Husić je istakla da će se pored edukacije mladih političara/ki, u isto vrijeme odvijati i edukacija preko 2000 žena u ruralnim sredinama kako bi se osiguralo njihovo aktivnije učešće u javnom i političkom životu, posebno u kontekstu predstojećih izbora.

"U 50 ruralnih sredina dovest ćemo u direktan dijalog izabrane političare/ke sa glasačima/icama kako bi bolje razumjeli i njihove potrebe", najavila je Husić.

Ispred udruženja "Udružene žene" Banja Luka, Nada Golubović je istakla da je ovaj zajednički iskorak partnerskih organizacija važan za budući način saradnje i provođenja aktivnosti koje imaju zajedničke ciljeve.

"Posebno se ponosimo činjenicom da su se glavne akterke civilnog društva ujedinile u nastojanjima da unaprijede poziciju žena u politici, istovremeno djelujući kroz edukaciju, lobiranje i kampanju", naglasila je Golubović.

Pored toga održat će se dvodnevne edukacija za mlade žene iz ruralnih sredina kako bi ih se osnažile za pripremu vlastitog biznisa, a najbolji biznis planovi u svakom gradu će biti finansijski nagrađeni. Partnerske organizacije će također raditi na osnaživanju vlastitih kapaciteta za uključivanje u debatu o ustavnim promjenama.