BiH
26

Moore: Obrazovnu praksu iz Rudog vrijedi ponoviti u cijeloj državi

FENA
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore pohvalio je danas predanost općinskih organa vlasti u Rudom na poboljšanju inkluzivnosti i kvaliteta obrazovanja u Rudom.

Moore je danas posjetio Rudo i sastao se sa rukovodstvom općine i škole, učenicima i predstavnikom povratnika.

"Naša misija djeluje kao partner na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou da bi pomogla reformisanju i poboljšanju kvaliteta obrazovanja u BiH. Istovremeno, izuzetno smo impresionirani praktičnim rezultatima do kojih se došlo pod rukovodstvom određenog broja načelnika općina i skupština općina. Rudo predstavlja hvale vrijedan primjer toga kako općine mogu da preuzmu vodeću ulogu u pružanju podrške i promoviranju obrazovanja u čitavoj zajednici", rekao je Moore.

Naglasio je da je to model koji vrijedi ponoviti u cijeloj državi.

Od ključne je važnosti za politiku razvoja općine bilo da se osigura da se svi građani Rudog, a naročito djeca, osjećaju uključeno, a ne diskriminisano. Pomoć koju je na svakom koraku pružao OSCE je bila veoma cijenjena.

"Pozdravili smo Indeks inkluzivnosti kao platformu za okupljanje svih zainteresovanih strana, tj. nastavnika, roditelja i NVO, da zajedno radimo na tome da se osigura prepoznavanje i ispunjavanje potreba svake pojedinačne kategorije stanovništva", konstatovao je načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Putem ove najnovije inicijative, opština će obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike povratnike i učenike iz socijalno ugroženih porodica do petog razreda, za sljedeću školsku godinu.

Ostvarena je zapažena saradnja između povratničke zajednice Bošnjaka u Rudom i opštinskih zvaničnika.

"Veoma cijenimo ukupne napore uložene u integraciju povratničke zajednice u Rudom, uključujući uvođenje časova islamske vjeronauke od ove školske godine", konstatovao je Mehrudin Genjga, nastavnik vjeronauke u Osnovnoj školi “Rudo” i predstavnik povratničke zajednice Bošnjaka.

"Prikupljanje finansijskih sredstava za popravak infrastrukture predstavlja još jedno pitanje oko kojeg su se okupile zainteresirane strane u općini", saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.