{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Zabrinjavajući nivo segregacije u obrazovanju RS-a

F
12.2.2015. u 20:30
13
69
Salkić: Zabrinjavajući nivo segregacije u obrazovanju RS-a
13
Salkić: Zabrinjavajući nivo segregacije u obrazovanju RS-a
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavio je da Bošnjacima, iako su konstitutivni narod, nije dozvoljeno da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, te da nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tokom razgovora s Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE u BiH, Salkić je predočio američkom diplomati aktualnu situaciju u školstvu, naglasivši povećan stepen segregacije, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Posljednja dešavanja u naselju Vrbanjci kod Kotor-Varoši, gdje je sud, kako je naveo, donio presudu kojom se roditelji djece proglašavaju krivima jer nisu djecu slali u školu, Bošnjaci vide kao institucionalni pritisak na povratnike i nastavak ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

"I dalje smo svjedoci grubih kršenja ljudskih prava Bošnjaka, kako u procesu obrazovanja, tako i u drugim oblastima. Pokušali smo razgovorom sa predstavnicima Vlade RS-a rješavati probleme, ali se još uvijek nismo izborili čak ni za pravo na jezik i nacionalnu grupu predmeta", naveo je Salkić.

Uvjeren je da američka inicijativa postizanja jedinstvenog obrazovnog sistema u BiH može ponuditi odgovore kojima će svi narodi biti zadovoljni.

"Pitanje obrazovanja mora se konačno podići na viši nivo i ne smije ostati tek dnevno-politički problem", kazao je.

Ambasadora Moorea upoznao je i o drugim problemima s kojima se Bošnjaci susreću, prije svega sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja.

"Bošnjaci se ne mogu zaspoliti u institucije vlasti, općinske administracije, javna preduzeća ... Ova diskriminacija mora biti otklonjena", kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Pozvao je ambasadora Moorea da na nivou OSCE-a i međunarodnih organizacija pokrene pitanja vezana za diskriminaciju, kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: