BiH
4

Salkić: Uputit ću NSRS-u deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić najavio je danas podnošenje deklaracije kojom će zatražiti od poslanika u Narodnoj skupstini RS-a da osude genocid u Srebrenici.

"Obavijestio sam poslanike i delegate da ću Narodnoj skupštini RS-a uskoro podnijeti deklaraciju o osudi genocida u zaštićenoj zoni UN-a, Srebrenici. Genocid je potvrđen presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a mi imamo obavezu da poštujemo sve sudske presude. Danas smo jednoglasno odbacili SNSD-ovu deklaraciju koja predviđa samostalnost bh. entiteta RS, jer smatramo da je ona neprihvatljiva. Ovakvim djelovanjem potpuno se neodgovorno podrivaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Deklaracija je pokušaj da se spriječi evropski put BiH i da se ova zemlja uvede u nestabilnu zonu. On nas vraća na početak devedesetih godina", kazao je Ramiz Salkić novinarima.

Iz Salkićevog kabineta je saopćeno i da će Koalicija "Domovina" dostaviti Narodnoj skupštini prijedlog da se provedu izmjene Ustava RS-a i ukine smrtna kazna.

O ovim pitanjima potpredsjednik RS-a danas je na radno-konsultativnom sastanku razgovarao s poslanicima Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS-a.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić i potpredsjednik Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija.

Potpredsjednik Salkić upoznao je poslanike i delegate "o narastajućoj diskriminaciji koja se provodi u obrazovnom sistemu, a koja je generirana od vladajućih struktura kojima rukovodi SNSD“.

Ukazao je na činjenicu da se Bošnjacima u bh. entitetu RS uskraćuje pravo na maternji bosanski jezik, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Istaknuto je da se posljednjih sedmica provodi ozbiljna opstrukcija rada Kabineta potpredsjednika RS-a i sprječavanje njegovog funkcionisanja.

O tim problemima, narednih dana bit će informisane sve relevantne domaće i međunarodne institucije, kaže se u saopćenju.