BiH
0

Moon: Svjedoci smo nerada, 2011. je izgubljena godina za BiH

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon ocijenio je danas da je 2011. bila izgubljena godina za Bosnu i Hercegovinu.

Moon je danas, u obraćanju studentima Mašinskog fakulteta u Sarajevu, među kojima su bili i predstavnici civilnog društva, kazao da je, nažalost, ogromna količina vremena i energije potrošena nakon izbora održanih prije više od 14 mjeseci na rasprave o pogrešnim temama - problemima povezanim sa "starom" politikom koji su suviše usmjereni ka razjedinjujućim i nacionalističkim pitanjima, a ne na ona pitanja koja su građanima važna: zaposlenje, ekonomski prosperitet, bolje obrazovanje, efikasnije javne usluge, pravosudni sistem koji služi građanima i štiti ih od svakodnevnog kriminala.

"Novo Vijeće ministara BiH još nije konstituirano, a politički lideri se ne bave na adekvatan način rješavanjem najvažnijih ekonomskih pitanja i visoke stope nezaposlenosti u BiH", naveo je američki ambasador.

Umjesto da politički lideri svoju opredijeljenost za integracije dokažu kroz djelovanje, "svjedoci smo nerada", upozorio je Moon, naglašavajući da oni nisu ispunili svoje obaveze prema građanima da bi približili zemlju članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji da bi BiH zauzela mjesto koje joj pripada - mjesto punopravnog člana EU.

Američki ambasador je ocijenio da politički lideri ne čine dovoljno da poboljšaju ekonomsku situaciju, iako su ekonomija i zapošljavanje najvažnija pitanja za građane. Uz to, granica Evropske unije uskoro će biti na rijeci Savi, a bh. lideri se nisu pripremili da se nose s tim, niti s evropskim i svjetskim ekonomskim izazovima koji stoje pred svima.

Integracija u Evropu je jedina moguća opcija za BiH, kazao je Moon, poručivši pritom da "secesija nije opcija".

"Ne postoje zasebni putevi za ulazak u NATO i EU za entitete. Bosna i Hercegovina u EU i NATO mora ići kao suverena, jedinstvena država. Tome nema alternative", naglasio je Moon.

On je, također, ukazao i na problem retorike koja mora prestati.

"Nacionalizam je propao koncept kad ga njegovi zagovornici koriste da dijele ljude po etničkom, vjerskom ili nekom drugom identitetu. Ipak, određeni politički lideri i dalje koriste nacionalističke teme jer smatraju da je to lakše nego li unaprijediti ekonomiju. Međutim, nacionalističke poruke niti hrane gladna usta niti otvaraju radna mjesta", kazao je Moon.

Pritom je istaknuo da upravo suprotno, nacionalističkom retorikom se produbljuje nepovjerenje, nezadovoljstvo, opstruira saradnja i odvraćaju strane investicije.

Na kraju izlaganja je poručio svim građanima BiH koji žele promjene, koji podržavaju reforme i koji smatraju da se BiH mora integrirati u Evropu da nisu sami.

"Građani ove zemlje moraju uraditi najteži dio posla, a SAD i ostali predstavnici međunarodne zajednice spremni su vam pomoći da ostvarite vaše težnje", kazao je u obraćanju američki ambasador u BiH Patrick Moon.