BiH
0

Moon: Očekujemo dogovor lidera stranaka

FENA
Nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i potpredsjednikom HDZ-a 1990 Martinom Ragužem, američki veleposlanik u BiH Patrick Moon poručio je političkim liderima BiH kako je ovo ključni trenutak te da od njih očekuje da u četvrtak postignu dogovor o formiranju vlasti i ostalim pitanjima koji bi BiH trebali odvesti dalje na putu kao NATO savezu i Evropskoj uniji.
"Mi očekujemo od lidera da sjednu i razgovaraju te da donesu neophodne odluke o formiranju vlasti", naglasio je on.

Dodao je kako očekuje da će lideri razgovarati i o pitanjima koji će BiH odvesti dalje na putu ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji.

"Vremena je sve manje trebaju se donositi odluke o tim pitanjima i treba se formirati vlasti u BiH", naglasio je Moon.

Na današnjem sastanku koji je održan u Mostaru američki veleposlanici u BiH i Republici Hrvatskoj Patrick Moon i James Foley razgovarali su s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i potpredsjednikom HDZ-a 1990 Martinom Ragužem, osim o predstojećem sastanku političkih lidera u BiH te formiranju Vijeća ministara BiH, bilo je riječi i o reformama u Federacije te o potencijalnim izmjenama ustava FBiH.

"Slažemo se da Ustav Federacije BiH nije efikasan, da je preskup te da ne služi potrebama građana, a također, jako je važno da se treba reformirati i na način da će štititi i prava Hrvata u BiH", istaknuo je Moon.

"Meni se čini da postoji generalni konsenzus o tome da u Federaciji BiH postoji višak institucija, da su neefikasne i skupe te da ne služe potrebama građana na najbolji način.Također mi se čini da postoji razumijevanje da Ustav ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda", naglasio je on.



"SAD nemaju prijedloge za promjenu Ustava, ali smatramo da treba da se vodi javna diskusija i debata o njegovoj reformi", istaknuo je Moon, naglasivši kako taj projekt trebaju provoditi bh. vlasti. "Nije na meni da tražim reforme, već je na političkim liderima da rade zajedno da putem dijaloga i kompromisa postižu dijaloge o mogućim budućim reformama", kazao je Moon.

Što se tiče pitanja stvaranja trećeg entiteta, Moon je istaknuo kako smatra da to ne bi bio korak naprijed, već korak nazad za BiH.

"Mi smatramo da postoji nekoliko potencijalnih rješenja kada je riječ o promjeni Ustava Federacije koji bi mogli ići u pravcu veće zaštite prava Hrvata. Ali treći entitet nije jedno od tih rješenja", naglasio je.

Što se tiče najboljeg modela podjele državne imovine, Moon je kazao kako su politički lideri uspjeli postići dogovor o podjeli vojne imovine što znači da imaju model koji mogu koristiti dalje.

"Nama se čini da se to može koristiti kao mogući model za rješavanje pitanja državne imovine", naglasio je on.

Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj James Foley kazao je kako je u BiH došao iz dva razloga. Prije svega da bolje razumje situaciju u BiH, a potom da vidi kako on može pomoći da se postignu ciljevi američke administracije u regiji.



U regiji ima nekoliko američkih veleposlanstva, ali postoji samo jedna američka politika, naglasio je Foley.

"Ja sam imao tu privilegiju da u Zagrebu pomažem Hrvatskoj na njenom uspješnom putu ka članstvu u EU, hvatski ulazak u EU iznimna je šansa za BiH, posebno za bh. Hrvate", naglasio je Foley te ponovio Moonovo stajalište da je hitno potrbno formirati Vijeće ministara BiH te da se počne raditi na ostalim reformama koje bi BiH izvele na put ka članstvu u EU.