TechCamp za jačanje NVO u regiji
8

Moon otvorio kamp protiv "odljeva tehnoloških mozgova"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Lideri civilnog društva iz oblasti tehnologije iz BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije okupili su se u Sarajevu na dvodnevnom interaktivnom TechCampu na kojem će im se pružiti mogućnost da istraže tehnologije i tehnološke alatke koje će koristiti za unapređenje svojih ciljeva.

Kamp je danas otvoren "speed geeking" sesijom gdje u kojoj su lideri nevladinog sektora imali priliku vidjeti različite tehnologije koje mogu biti korisne u radu njihovih organizacija (od osnovnih tehnologija kao što su društveni mediji, do viših tehnoloških alatki kao što su mapiranje i programi za upravljanje podacima).

Na otvaranju je istaknuto da je osnovni cilj TechCampa promoviranje praktičnog rješavanja problema korištenjem tehnologije, a predstavnici NVO-a će razmijeniti probleme s kojima se susreću njihove organizacije dok će drugi dan raditi zajedno s tehnolozima na razvijanju mogućih tehnoloških rješenja.

TechCamp Sarajevo je posebno usmjeren na NVO iz regije koje se bave pitanjima transparentnosti, odgovornosti i građanske angažiranosti.

Dobrodošlicu je učesnicima poželio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon naglasivši da je jačanje nevladinog sektora vrlo važno budući da su oni ti koji najviše ističu odgovornost vlada za takozvani "odljev tehnoloških mozgova" iz regiona.

"Širom regiona primjećujemo potrebu za značajnijim fokusom na odgovornost i transparentnost. Međunarodne organizacije i strane ambasade mogu pozivati državne lidere na odgovornost i transparentnost, ali na kraju u demokratskim društvima moć je u rukama građana koji radeći zajedno osiguravaju da izabrani lideri budu odgovorni prema građanima", kazao je Moon.

Ambasador je još dodao da su lideri civilnog društva to shvatili i odbrali da budu lideri nevladinih organizacija budući da kao takvi imaju veliki uticaj u društvu te ih je pozvao da ova dva dana iskoriste za povezivanje i razmjenu iskustava.

Jedan od trenera tehnološkog kampa Jeff Kaplan kazao je na otvaranju da je kamp baziran na idejama, razmjenama ideja, kopiranje rješenja za probleme kao i uspostavljanje partnerstava između sličnih organizacija i interesiranja.

NVO lideri će zatim imati priliku da učestvuju u nekoliko sesija obuke da bi saznali više o pojedinim alatkama kao što su mapiranje, prikupljanje podataka, blogiranje, mobiliziranje korištenjem on-line alatki i mnoge druge.

Osim činjenice da će TechCamp biti osnovni događaj, NVO će nakon kampa, a putem Fondacije TechSoup, imati koristi jer će dobiti pristup novim alatkama i novoj mreži za regionalnu potporu zajednice na http://communityboostr.org.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je do sada organiziralo 12 TechCampova širom svijeta, kao krovnih događaja Inicijative 2.0 za civilno društvo državne sekretarke Hillary Clinton koja je i u videoporuci naglasila prednosti ovakvog kampa.