Tehnologija
0

Danas u Sarajevu počinje TechCamp za NVO na Balkanu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon bio je domaćin prijema koji je u srijedu navečer upriličen za sudionike TechCamp Sarajevo, a taj skup bit će zvanično otvoren danas i održavat će se u Domu mladih Skenderija u Sarajevu.

Radi se o interaktivnom događaju koji će okupiti lidere iz civilnog društva i oblasti tehnologije iz BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a cilj je pružiti mogućnost akterima civilnog društva da istraže najnovije tehnologije i tehnološke alatke koje će koristiti za unapređenje svojih ciljeva.

Sudionici će istraživati i početi upotrebljavati tehnologije koje će pomoći njihov rad u oblasti transparentnosti, odgovornosti i građanske angažiranosti.

Ambasador Moon večeras je naglasio je da će sudionici osim slušanja predavanja i govoriti o izazovima s kojima se suočavaju njihove organizacije, te raditi s tehnološkim stručnjacima iz regiona i svijeta da bi došli do inovativnih rješenja.

"Instrumenti o kojima će se informirati u naredna dva dana pomoći će da vaše organizacije prošire svoje aktivnosti na nov i uzbudljiv način", kazao je ambasador.

Boris Brkan iz Udruženja "Zašto ne" jedan je od bh. sudionika TechCamp Sarajevo. On smatra da je taj skup značajan posebno stoga što će se moći informirati o tome na koji način se koriste nove tehnologije u radu organizacija civilnog društva.

"Naravno, i u BiH i regionu ima nevladinih organizacija koje su vrlo uspješne u korištenju suvremenih tehnologija i one će pomoći onima koji su manje iskusne u tome. Skup će biti prilika i za razmjenu iskustava u oblasti novih tehnologija", kazao je novinarima Brkan.

Iz Ambasade SAD u BiH navode da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a dosad organiziralo TechCampove širom svijeta, kao krovnih događaja Inicijative 2.0 za civilno društvo državne sekretarke Hillary Clinton.