Najviše ideja iz IT sektora
0

Počeo prvi Startup Weekend, učesnici predstavili svoje ideje

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu večeras je počeo prvi Startup Weekend na kojem će učesnici imati priliku predstaviti svoju ideju za pokretanje vlastitog biznisa.

Na otvaranju, učesnicima se obratio ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon koji je izrazio svoje zadovoljstvo početkom prvog Startup Weekenda u BiH. Nakon njega govorili su i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain te Edin Mehić, direktor Posao.ba.

Mehić je izjavio kako ovakvih ideja treba biti što više u našoj zemlji obzirom na nezaposlenost i stanje tržišta rada

"Mladi ljudi trebaju da se udružuju, razvijaju svoje ideje i na njima rade što više", kazao je Mehić između ostalog.

Prema riječima Selme Lomigore iz organizacije Startup Weekenda, oni su ispunili svoj cilj jer je odziv bio veći nego što su očekivali.

"Bilo je oko 35 ideja a većina njih se odnosila na IT što nam je veoma drago. U toku večeri će se glasati i za najbolje ideje oko kojih će se formirati timovi od pet, šest ljudi", kazala je Lomigora za portal Klix.ba.

Startup Weekend se održava u saradnji sa agencijom Posao.ba i USAID od 16. do 18. novembra 2012. godine. Ovaj jedinstveni događaj predstavlja priliku za sve mlade ljude koji žele da pokrenu vlastiti biznis da se prijave i razviju svoje poslovne ideje.

Cilj Startup Weekend Sarajevo je da skupi 100 mladih ljudi, studenata i onih koji su završili studije, koji su zainteresovani da pokrenu vlastite kompanije i steknu nova znanja i vještine. Pored Bosne i Hercegovine, Startup Weekend počeo je danas u Hrvatskoj, Meksiku, Gani, Lebanonu, Japanu, Americi, Pakistanu, Brazilu, Indiji, Kanadi i mnogim drugim zemljama. Partneri Startup Weekenda Sarajevo su agencija Posao.ba i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Startup Weekend je neprofitna organizacija bazirana u Seattleu, koja je podržana od strane Kauffman Fondacije. Nastala je 2007 godine kao pokret mladih entuzijasta koji su imali ideje o pokretanju biznisa. Godine 2009.sjedište organizacije je iz San Francisca premješteno u Seattle, gdje je i do sada ostalo. Statup Weekend je do sada održan u 100 država i preko 300 gradova širom svijeta. Startup Weekend je podržan od strane Googlea i Microsofta na globalnom nivou.