Predavanje na Burch Univerzitetu
22

FOTO / Moon: Članstvo BiH u NATO-u i EU osigurat će ekonomski rast

Anadolija
Euroatlantske integracije su najbolji način da se postigne sigurnost, stabilnost i ekonomski rast u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, poručio je danas američki ambasador u BiH Patrick Moon u obraćanju studentima Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.

"Kao članica NATO saveza, Bosna i Hercegovina postaje zemlja koja donosi odluke, jer svaka članica ima jednak glas u svim diskusijama. NATO savez funkcioniše na principu konsenzusa, dakle Bosna i Hercegovina će imati isti i jednak glas kao i sve ostale evropske zemlje. Glas Bosne i Hercegovine će se jasno čuti i ona će glasati o pitanjima koja se tiču sigurnosti u zemlji i regionu, u cijeloj Evropi i šire. Druga prednost je regionalna saradnja, posebno u oblasti odbrane i sigurnosti. Mnogi susjedi Bosne i Hercegovine brzo napreduju ka članstvu u NATO savezu. Albanija, Hrvatska i Slovenija su već članice. Makedonija i Crna Gora su pokrenule Akcijski plan za članstvo. Dok Bosna i Hercegovina i ostale zemlje regiona rade na zajedničkom cilju evro-atlantskih integracija, one uspostavljaju čvršće veze jedna sa drugom, jačaju saradnju i bilateralne odnose“, kazao je Moon.

On je naglasio kako članstvo u NATO savezu osigurava kontinuiran profesionalni razvoj Oružanih snaga, što će im omogućiti da bolje služe građanima Bosne i Hercegovine, te dodao da ništa manje važna nije činjenica da članstvo u NATO-u donosi veće strane investicije novim članicama, a više stranih ulaganja znači više novih radnih mjesta.

Ambasador Moon je potom naveo da će BiH kao članica Evropske unije (EU) postati dijelom jednog od najvećih ekonomskih tržišta u svijetu što će osigurati nove šanse za ekonomski rast, investicije i radna mjesta.

"Članstvo u EU ojačat će demokratsku praksu i vladavinu zakona, zaštitu ljudskih prava i civilno društvo" poručio je Moon dodavši kako će sve ovo ojačati i unutrašnju stabilnost BiH.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Put ka članstvu u NATO savez i EU neće biti ni jednostavan ni brz. Bosna i Hercegovina je već izgubila dragocjeno vrijeme na ovom putu. Bh. politički lideri postigli su značajan kompromis u pogledu rješavanja pitanja vojne imovine, što je konačno otvorilo vrata da BiH sudjeluje u Akcionom planu za članstvo NATO saveza. Žalosno je da ova politička odluka još uvijek nije provedena. Pozivamo lidere bh. političkih stranaka da konačno postignu dogovor o tome i da BiH odvedu dalje na putu ka NATO savezu“, poručio je Moon.

On je naglasio da su Oružane snage BiH već pokazale sposobnost da pružaju podršku operacijama NATO saveza i naveo kao primjer angažman bh. vojnika van granica zemlje, uključujući sudjelovanje u međunarodnoj misiji u Afganistanu.

Američki ambasador je pozvao studente da zahtijevaju od bh. vlasti da djeluju u pravcu jačanja demokratije i demokratskog društva, borbe protiv korupcije, promoviranja vladavine zakona, zaštite ljudskih prava i poboljšanja ekonomskih uslova.

"Ovo su oblasti koje će pomoći da ova zemlja ide naprijed i da postigne stabilnost i prosperitet koji podrazumijeva članstvo u EU i NATO savezu. Političko rukovodstvo mora uraditi teži dio posla rame uz rame sa građanima ove zemlje, a SAD i drugi iz međunarodne zajednice su tu da vam pomognu. Naša vizija Bosne i Hercegovine je vizija velike većine građana, a to je stabilna demokratija u kojoj se poštuju vladavina zakona i ljudska prava, zemlja koja je posvećena ekonomskom prosperitetu i koja zajedno sa susjedima korača evroatlantskim putem. SAD u potpunosti podržavaju ove težnje i radiće sa vama na postizanju ovih ciljeva“, poručio je Moon.