{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Moon: Članstvo BiH u NATO-u i EU osigurat će ekonomski rast

A
23.10.2012. u 19:09
22
5
Moon: Članstvo BiH u NATO-u i EU osigurat će ekonomski rast
22
Moon: Članstvo BiH u NATO-u i EU osigurat će ekonomski rast
Euroatlantske integracije su najbolji način da se postigne sigurnost, stabilnost i ekonomski rast u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, poručio je danas američki ambasador u BiH Patrick Moon u obraćanju studentima Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.
"Kao članica NATO saveza, Bosna i Hercegovina postaje zemlja koja donosi odluke, jer svaka članica ima jednak glas u svim diskusijama. NATO savez funkcioniše na principu konsenzusa, dakle Bosna i Hercegovina će imati isti i jednak glas kao i sve ostale evropske zemlje. Glas Bosne i Hercegovine će se jasno čuti i ona će glasati o pitanjima koja se tiču sigurnosti u zemlji i regionu, u cijeloj Evropi i šire. Druga prednost je regionalna saradnja, posebno u oblasti odbrane i sigurnosti. Mnogi susjedi Bosne i Hercegovine brzo napreduju ka članstvu u NATO savezu. Albanija, Hrvatska i Slovenija su već članice. Makedonija i Crna Gora su pokrenule Akcijski plan za članstvo. Dok Bosna i Hercegovina i ostale zemlje regiona rade na zajedničkom cilju evro-atlantskih integracija, one uspostavljaju čvršće veze jedna sa drugom, jačaju saradnju i bilateralne odnose“, kazao je Moon.

On je naglasio kako članstvo u NATO savezu osigurava kontinuiran profesionalni razvoj Oružanih snaga, što će im omogućiti da bolje služe građanima Bosne i Hercegovine, te dodao da ništa manje važna nije činjenica da članstvo u NATO-u donosi veće strane investicije novim članicama, a više stranih ulaganja znači više novih radnih mjesta.

Ambasador Moon je potom naveo da će BiH kao članica Evropske unije (EU) postati dijelom jednog od najvećih ekonomskih tržišta u svijetu što će osigurati nove šanse za ekonomski rast, investicije i radna mjesta.

"Članstvo u EU ojačat će demokratsku praksu i vladavinu zakona, zaštitu ljudskih prava i civilno društvo" poručio je Moon dodavši kako će sve ovo ojačati i unutrašnju stabilnost BiH.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Put ka članstvu u NATO savez i EU neće biti ni jednostavan ni brz. Bosna i Hercegovina je već izgubila dragocjeno vrijeme na ovom putu. Bh. politički lideri postigli su značajan kompromis u pogledu rješavanja pitanja vojne imovine, što je konačno otvorilo vrata da BiH sudjeluje u Akcionom planu za članstvo NATO saveza. Žalosno je da ova politička odluka još uvijek nije provedena. Pozivamo lidere bh. političkih stranaka da konačno postignu dogovor o tome i da BiH odvedu dalje na putu ka NATO savezu“, poručio je Moon.

On je naglasio da su Oružane snage BiH već pokazale sposobnost da pružaju podršku operacijama NATO saveza i naveo kao primjer angažman bh. vojnika van granica zemlje, uključujući sudjelovanje u međunarodnoj misiji u Afganistanu.

Američki ambasador je pozvao studente da zahtijevaju od bh. vlasti da djeluju u pravcu jačanja demokratije i demokratskog društva, borbe protiv korupcije, promoviranja vladavine zakona, zaštite ljudskih prava i poboljšanja ekonomskih uslova.

"Ovo su oblasti koje će pomoći da ova zemlja ide naprijed i da postigne stabilnost i prosperitet koji podrazumijeva članstvo u EU i NATO savezu. Političko rukovodstvo mora uraditi teži dio posla rame uz rame sa građanima ove zemlje, a SAD i drugi iz međunarodne zajednice su tu da vam pomognu. Naša vizija Bosne i Hercegovine je vizija velike većine građana, a to je stabilna demokratija u kojoj se poštuju vladavina zakona i ljudska prava, zemlja koja je posvećena ekonomskom prosperitetu i koja zajedno sa susjedima korača evroatlantskim putem. SAD u potpunosti podržavaju ove težnje i radiće sa vama na postizanju ovih ciljeva“, poručio je Moon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: