Moon: Svijet ide dalje a BiH je propustila još jednu priliku za NATO

A
Anadolija
5.12.2012. u 18:02
1
17
Moon: Svijet ide dalje a BiH je propustila još jednu priliku za NATO
1
Moon: Svijet ide dalje a BiH je propustila još jednu priliku za NATO Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Državna tajnica Clinton će 4. i 5. decembra biti u Bruxellesu i posljednji put će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO saveza.
Prije pet sedmica bila je u Sarajevu zajedno sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton i ovdašnjim političkim liderima poslala vrlo direktnu poruku - morate se brzo kretati ka reformama neophodnim za članstvo u EU i NATO, napisao je američki ambasador Patrick Moon na svome blogu povodom održavanja sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

“U martu je postignut dogovor o napretku koji bi omogućio da Bosna i Hercegovina dobije MAP, akcioni plan za članstvo. Ustavni sud je pojasnio sve preostale pravne dileme oko načina rješavanja pitanja državne imovine. Stoga ću, ako Predsjedništvo u novembru donese odluku, ja lično ići na ministarski sastanak NATO saveza u Bruxellesu u decembru i insistirati da vam se dodijeli MAP”, podsjetio je Moon na riječi Clinton tokom njenog boravka u Sarajevu.

Moon dalje piše da je "državna tajnica Clinton ispoštovala je svoj dio dogovora".

"Čak je i ostalim ministrima rekla da je spremna podržati BiH ukoliko politički lideri u Bosni i Hercegovini budu djelovali. A šta su uradili politički lideri u BiH? Nažalost, opet nisu uspjeli provesti dogovor potpisan prije nekoliko mjeseci u vezi sa rješavanjem pitanja vojne imovine.

Nisu uspjeli izaći iz političkog ćorsokaka da bi postigli ono što je u najboljem interesu građana koji su ih birali. Otkako su ministri u Tallinnu odlučili dozvoliti BiH da učestvuje u Akcionom planu za članstvo kada registrira vojnu imovinu kao imovinu Ministarstva odbrane, održano je još pet ministarskih sastanaka NATO saveza i jedan samit. Veliko je razočarenje da opet – dvije i po godine nakon Tallinna – BiH nije napredovala na svom putu ka članstvu u NATO savezu. I opet, potpuno aktiviranje Akcionog plana za članstvo neće biti moguće. Opet su građani BiH prisiljeni ostati po strani, dok njihovi susjedi napreduju na svom putu pridruživanja ostalim demokratskim zemljama Evrope. Opet će Bosna i Hercegovina još više zaostajati zbog nedostatka političkog liderstva", piše američki ambasador u BiH.

On poručuje da su SAD nepokolebljive u svojoj podršci i nadi koju imaju u BiH.

"Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju samo jednu šansu, a to je – multietnička, prosperitetna i stabilna demokracija. Mi smo mišljenja da se to najbolje može postići ukoliko BiH bude čvrsto usidrena u Evropi i Evroatlantskom savezu. Vjerujem da se ovo mišljenje podudara sa onim što građani žele, naročito težnjama mladih ljudi u BiH. Kao što je tajnica Clinton rekla tokom svoje posjete: 'Želimo da budete u NATO savezu, želimo da budete u EU.Ali smo frustrirani jer vaši lideri ne odražavaju težnje velike većine građana da se brzo korača ka članstvu u NATO i EU.' Dok nam još jedna godina prolazi bez rješenja za ključna pitanja koja ne dozvoljavaju napredak BiH, mogu se samo nadati da će 2013. godina donijeti hrabro, principijelno liderstvo koje je potrebno za postizanje kompromisa i napredovanje zemlje. Ukoliko BiH ne bude napredovala, sve će više zaostajati za drugima", poručio je Moon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: