BiH
36

MONKS: Uštede od eksterne mature smo preusmjerili za regres prosvjetnih radnika

Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (MONKS) demantira informaciju da su uštede od eksterne mature preusmjerili za regres uposlenika u Vladi KS, već je preraspodjela je urađena kako bi regres bio isplaćen svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama.

U "Službenim novinama Kantona Sarajevo", broj: 45 od 19. novembra 2015. godine na strani 25. objavljena je Odluka o preraspodjeli u Izmjenama i dopunama Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu unutar razdjela Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

Preraspodjela je urađena kako bi regres bio isplaćen svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama, jednako kao i zaposlenicima svih budžetskih korisnika, u iznosu od 50% prosječne plaće FBiH po posljednjem objavljenom podatku Zavoda za statistiku, odnosno u iznosu od 413,50 KM.

S obzirom da pojedine škole, za koje je izvršena preraspodjela, nisu planirale dovoljna sredstva za isplatu regresa u navedenom iznosu, iz tog razloga se ovakva preraspodjela morala uraditi. Ministarstvo je iz ušteda sa pozicije "eksterna matura" obezbijedilo sredstva koja nedostaju. Iz Odluke se vidi da ova sredstva nisu preraspodijeljena za isplatu regresa zaposlenicima u Vladi Kantona, kako je pogrešno navedeno u objavljenoj informaciji, već za zaposlene u školama.

U prvoj koloni tabelarnog pregleda Odluke o preraspodjeli navedena je šifra svake budžetske organizacije, odnosno škole za koju su sredstva prebačena.

Prije objave informacije, gospodin koji je iznio podatke vašem portalu trebao je u najmanju ruku analizirati Odluku i utvrditi šta znače pojedini podaci u Odluci, ako prethodno nije htio provjeriti informaciju u Ministarstvu ili u svojoj matičnoj školi, za koju je isto izvršena preraspodjela, šifra 21020035 JU OŠ "Kovačići", navedeno je u demantu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.