BiH
382

Regres preko tuđih leđa: Uzeli dnevnice prosvjetnih radnika za regres uposlenika u Vladi KS

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Više od 28.000 KM, koje su bile namijenjene za isplatu dnevnica prosvjetnim radnicima za rad na organizaciji prethodne eksterne mature, izuzeto je iz budžeta Kantona Sarajevo i prebačeno za isplatu regresa kao naknade za godišnji odmor za uposlenike u Vladi KS.

Na osnovu zahtjeva Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, kantonalni ministar finansija, donio je odluku o preraspodjeli sredstava u izmjenama i dopunama budžeta za 2015. godinu.

Prosvjetnim radnicima U KS koji su učestvovali u sprovođenju eksterne mature odobrena je isplata 50 posto dnevnica, a ostatak sredstava je odlukom ministra finansija prebačen za isplatu regresa za 38 uposlenika u Vladi KS. Kada pogledamo listu vidimo da regres kao naknada za godišnji odmor za pojedine zaposlenike u Vladi KS iznosi i više od 2.000 KM.

Reagirao je i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS, koji je uputio dopis Vladi KS sa zahtjevom za hitno povlačenje navedene odluke.

"Odluka Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS je nedopustiva, jer je ovim narušeno pravo blizu 700 zaposlenika koji su učestvovali u realizaciji eksterne mature. Ovom odlukom se direktno ugrožava ekonomsko-socijalni položaj uposlenih u osnovnom obrazovanju", istakao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Ibrahim Dedić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih posljednjih mjeseci je donijelo niz odluka i uredbi, s ciljem, kako su to obrazložili, racionalizacije finansijskih sredstava te uvođenja reda u funkcionisanje obrazovnog sistema u KS. Međutim, prosvjetni radnici, kao i sindikat, uputili su mnoštvo žalbi i prigovora na odluke ministarstva koje su protivne zakonskim odredbama.

Posljednja u nizu odluka nadležnog ministarstva odnosi se na "rad preko norme". Naime, rukovodstvo svih škola u KS je dobilo uredbu ministarstva u kojoj se kaže da radnici neće biti isplaćeni za prekovremeni rad ukoliko škole prethodno nisu dobile saglasnost Ministarstva obrazovanja i mladih KS. To se odnosi i na stimulativno plaćanje radnika. Iz ministarstva to obrazlažu činjenicom da postoji veliki broj zloupotreba kada je riječ o "radu preko norme", dok iz Sindikata ističu da ministarstvo krši zakon.

"Iz odluke da se ukida plaćanje prekovremenog rada proizilazi da se Ministarstvo i ministar stavljaju iznad Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji su jasno definisali ta prava. Apsurdna je situacija da se nastoje umanjiti sredstva za eksternu maturu, da se žele umanjiti naknade porodiljama ili ukinuti plaćanje prekovremenog rada i stimulacija za postignute rezultate. Još je poraznija činjenica da se na sve moguće načine pokušavaju napraviti uštede u budžetu KS i tamo gdje je to nedopustivo i neprihvatljivo, a istovremeno se iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju povjerenici i predstavnici Federalnog sindikata obrazovanja sredstvima poreskih obveznika KS", istakao je za Klix.ba Dedić.