{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regres preko tuđih leđa: Uzeli dnevnice prosvjetnih radnika za regres uposlenika u Vladi KS

3.12.2015. u 08:03
382
119
Regres preko tuđih leđa: Uzeli dnevnice prosvjetnih radnika za regres uposlenika u Vladi KS
382
Više od 28.000 KM, koje su bile namijenjene za isplatu dnevnica prosvjetnim radnicima za rad na organizaciji prethodne eksterne mature, izuzeto je iz budžeta Kantona Sarajevo i prebačeno za isplatu regresa kao naknade za godišnji odmor za uposlenike u Vladi KS.
Na osnovu zahtjeva Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, kantonalni ministar finansija, donio je odluku o preraspodjeli sredstava u izmjenama i dopunama budžeta za 2015. godinu.

Prosvjetnim radnicima U KS koji su učestvovali u sprovođenju eksterne mature odobrena je isplata 50 posto dnevnica, a ostatak sredstava je odlukom ministra finansija prebačen za isplatu regresa za 38 uposlenika u Vladi KS. Kada pogledamo listu vidimo da regres kao naknada za godišnji odmor za pojedine zaposlenike u Vladi KS iznosi i više od 2.000 KM.

Reagirao je i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS, koji je uputio dopis Vladi KS sa zahtjevom za hitno povlačenje navedene odluke.

"Odluka Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS je nedopustiva, jer je ovim narušeno pravo blizu 700 zaposlenika koji su učestvovali u realizaciji eksterne mature. Ovom odlukom se direktno ugrožava ekonomsko-socijalni položaj uposlenih u osnovnom obrazovanju", istakao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Ibrahim Dedić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih posljednjih mjeseci je donijelo niz odluka i uredbi, s ciljem, kako su to obrazložili, racionalizacije finansijskih sredstava te uvođenja reda u funkcionisanje obrazovnog sistema u KS. Međutim, prosvjetni radnici, kao i sindikat, uputili su mnoštvo žalbi i prigovora na odluke ministarstva koje su protivne zakonskim odredbama.

Posljednja u nizu odluka nadležnog ministarstva odnosi se na "rad preko norme". Naime, rukovodstvo svih škola u KS je dobilo uredbu ministarstva u kojoj se kaže da radnici neće biti isplaćeni za prekovremeni rad ukoliko škole prethodno nisu dobile saglasnost Ministarstva obrazovanja i mladih KS. To se odnosi i na stimulativno plaćanje radnika. Iz ministarstva to obrazlažu činjenicom da postoji veliki broj zloupotreba kada je riječ o "radu preko norme", dok iz Sindikata ističu da ministarstvo krši zakon.

"Iz odluke da se ukida plaćanje prekovremenog rada proizilazi da se Ministarstvo i ministar stavljaju iznad Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji su jasno definisali ta prava. Apsurdna je situacija da se nastoje umanjiti sredstva za eksternu maturu, da se žele umanjiti naknade porodiljama ili ukinuti plaćanje prekovremenog rada i stimulacija za postignute rezultate. Još je poraznija činjenica da se na sve moguće načine pokušavaju napraviti uštede u budžetu KS i tamo gdje je to nedopustivo i neprihvatljivo, a istovremeno se iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju povjerenici i predstavnici Federalnog sindikata obrazovanja sredstvima poreskih obveznika KS", istakao je za Klix.ba Dedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: