BiH
22

Samostalni sindikat obrazovanja KS: Ministarstvo nema spremnost da rješava stvarne probleme

Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja reagirao je na demant Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (MONKS) u kojem se navodi da su sredstva od eksterne mature preusmjerili za regres zaposlenika u prosvjeti.

Iz demanta na tekst koji je objavljen na portalu Klix predstavnici MONKS-a su potvrdili da su sredstva od eksterne mature usmjerili u druge namjene. Ali, iznenađuje činjenicama da se uopće nisu dotakli drugih instrukcija i dopisa o kojima smo u istom tekstu obavijestili uposlene u osnovnom obrazovanju te javnost putem elektronskih i printanih medija.

Naročito smo iznenađeni da nisu demantirali da između 1.500.000,00 KM i 2.000.000,00 KM godišnje Budžetskih sredstava poreskih obveznika u Kantonu Sarajevo se izdvaja za finansiranje Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja za aktivnosti koje nemaju ama baš nikakve veze sa obrazovanjem i odgojem već isključivo za sindikalne aktivnosti.

Za predstavnike MONKS-a predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je "gospodin koji je iznio podatke portalu" što je neprihvatljivo a istovremeno razgovaraju sa osobom koja nema rješenje da je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona sarajevo o čemu smo dostavili određena dokumenta. Iz svega napisanog jasno je da u MONKS-u nema spremnosti da se rješavaju nagomilani problemi koji opterećuju ovaj resor već dugi niz godina, navodi se u reakciji Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.