{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moneyval delegacija: BiH neće na sivu listu, ali mora izmijeniti Krivični zakon

19.9.2014. u 11:05
13
15
Moneyval delegacija: BiH neće na sivu listu, ali mora izmijeniti Krivični zakon
13
Moneyval delegacija: BiH neće na sivu listu, ali mora izmijeniti Krivični zakon
Foto: Klix.ba
Na 45. Plenarnom sastanku Moneyval komiteta Bosna i Hercegovina nije upućena FATF-u na dalji ICRG postupak sa nekooperativnim i visokorizičnim zemljama, koji bi podrazumijevao uvrštavanje na FATF-ovu "sivu listu".
Nakon prezentacije koja je održana u ponedjeljak i niza konsultacija i bilateralnih sastanaka održanih u toku sedmice i konačnog zaključka Moneyval komiteta, Moneyval delegacija Bosne i Hercegovine u sastavu: Borislav Čvoro, službenik SIPA-e, šef delegacije, dr. Sanela Latić - Ministarstvo pravde BiH i Samir Omerhodžić - Agencija za osiguranja u BiH, je uspjela sačuvati sadašnji status Bosne i Hercegovine u Moneyvalu.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke da Moneyval komitet, nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH povuče Javno saopštenje o neusklađenosti BiH, dok bi ulaskom u ICRG postupak BiH bila na "sivoj listi" do okončanja postupka koji u praksi traje najmanje dvije godine.

Delegacija je istakla da sistem prevencije i borbe protiv pranja novca funkcioniše i da nema suštinskih nedostataka koji bi bili razlog za upućivanje BiH u ICRG postupak. U prezentaciji i svim kontaktima predstavila je najnoviji napredak postignut usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i drugih zakonskih rješenja, kao i statističkim pokazateljima o broju pravosnažnih presuda za krivično djelo pranje novca i više drugih pokazatelja koji nisu direktno predviđeni Akcionim planom, saopćeno je iz Agencije za osiguranje u BiH.

Predstavljeno je da u BiH postoji svijest o potrebi kontinuiranog usklađivanja sistema, što je urađeno kroz aktivnosti Radne grupe za ocjenu usklađenosti BiH sa Varšavskom konvencijom, te postupak formiranja radnih grupa u vezi primjere restriktivnih mjera u oblasti finansiranja terorizma i u vezi prenosa gotovog novca preko granice. Formiranje sve tri radne grupe je inicirala Delegacija.

Otežavajuću okolnost u dokazivanju potpune usklađenosti i efikasnosti BH sistema sa međunarodnim standardima predstavlja činjenica da nije ispunjen jedan od ključnih uslova, odnosno usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, što i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju za ulazak u ICRG postupak, odnosno hitnu obavezu zakonodavne vlasti na nivou BiH da riješi ovo pitanje.

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH bi se otklonila prijetnja ulaska BiH u ICRG proces.

Jedan od zaključaka Moneyval komiteta je da će Bosna i Hercegovina biti predmet ranije najavljene redovne evaluacije u novembru ove godine. Predviđeno je da se nakon ove evaluacije napravi preliminarni izvještaj o efikasnosti cjelokupnog sistema na svim u nivoima u BiH, koji će biti prezentovan na decembarskom Plenarnom sastanku. Stoga je neophodno da sve relevantne institucije iz ove oblasti na svim nivoima u BiH izvrše adekavatnu pripremu za novembarsku evaluaciju, kako bi izvještaj, na osnovu kojeg će biti određen dalji status BiH, bio što povoljniji, navodi se u saopćenju Agencije za osiguranje u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: