{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Martinović: Ako BiH dospije na "sivu listu" bit će ugrožene strane investicije i kreditni rejting

A
16.9.2014. u 13:36
6
10
Martinović: Ako BiH dospije na "sivu listu" bit će ugrožene strane investicije i kreditni rejting
6
Martinović: Ako BiH dospije na "sivu listu" bit će ugrožene strane investicije i kreditni rejting
Ukoliko plenum Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) odluči da zbog neispunjavanja obaveza Bosnu i Hercegovinu stavi na sivu listu mogle bi doći u opasnost strane investicije kao i kreditni rejting BiH, istakla je za Anadolu Agency (AA) Danijela Martinović, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Do početka juna, što je inače produženi rok (prvobitno bio april), Moneyval je tražio od vlasti BiH da usvoje zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da BiH ne bi bila automatski prebačena na "sivu listu" kada je riječ o finansijskim transakcijama iz inostranstva. 

No, do juna je usvojen samo Zakon o o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje su na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine osporili delegati iz srpskog naroda tvrdeći kako se radi o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu, što je Ministarstvo pravde BiH negiralo. 

"Mi smo bili obavezni da u skladu sa zahtjevima Moneyvala usvojimo paket rješenja koje podrazumijevaju i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. S obzirom da kršimo odredbe Moneyvala BiH prijeti da sve bankarske transakcije kao i one finansijskih institucija iz i u Bosnu i Hercegovinu budu pod većim stepenom kontrole", navodi Martinović. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH i profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za AA navodi kako to praktično znači da bi se kontrolisalo sve: ko šalje, za koje namjene, odnosno da li je sve uredu s obzirom da se u takvim okolnostima smatra da postoje prijetnje po sigurnost novca koji se šalje da bi mogao biti iskorišten za "pranje" ili kriminalne aktivnosti. 

Ona ističe kako je bankarski sektor u Bosni i Hercegovini veoma dobro ustrojen, ali da to u slučaju stavljanja BiH na "sivu listu" Moneyvala njegov rad može biti otežan.

"S obzirom da bi se vršile kontrole transakcija to bi neminovno dovelo do povećanja troškova slanja novčanih transakcija, ali i značajnog usporavanja njihovog dospijeća. U takvim okolnostima kada postoji opasnost da bi se sredstva mogla koristiti za pranje novca odnosno finansiranje terorističkih aktivnosti logično je da prijeti strah od investicija u takvu zemlju", naglašava Martinović. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac istakao je za AA kako BiH "ima razloga za strahovanja od dospijeća na sivu listu Moneyvala".

"Situacija nije dobra. Ništa se ne radi da bi se što hitnije otklonile prepreke za usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH", upozorio je Genjac. 

Parlamentarna skupštine Bosne i Hercegovine imat će sjednice naredne sedmice, Predstavničkog doma, u četvrtak 25, a Doma naroda najvjerovatnije u petak, 26. septembra koje bi trebale biti i posljednje u ovom sazivu. 

Naime, u nedjelju, 12. oktobra u Bosni i Hercegovini bit će održani opći izbori na kojim će se između ostalog birati i zastupnici za novi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nove delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrat će entitetski parlamenti nakon svog konstituisanja. 

Ministarstvo sigurnosti BiH je izdalo instrukciju za bh. delegaciju Moneyvala, koja će prisustvuje plenumu od 15.-19. septembra. Ta instrukcija se odnosi na njihovo postupanje, i oni su zaduženi da učine sve kako bi uspjeli prolongirati dalje sankcije prema Bosni i Hercegovini, ustvari - odgoditi ih barem za najmanje pet do šest mjeseci

Bh. delegacija će naime, plenumu Moneyvala prezentirati rješenja koja su trenutno važeća po krivičnom zakonu i pokušati da ubijede da je to dovoljno, kako Bosna i Hercegovina ne bi otišla u daljnje sankcioniranje.

Naime, FATF je ljetos tražio od Moneyvala da Bosnu i Hercegovinu uputi u proces,  odnosno stavi na takozvanu "sive liste".

 

   

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: