{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

F
18.9.2014. u 14:51
0
10
Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu
0
Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu
Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL, sutra će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s evropskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.
Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije dva dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

Istovremeno, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uputio je pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

- Činimo sve kako BiH zbog neusklađenosti propisa, odnosno neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, ne bi bila stavljena na sivu listu (upućena u FATF-ov ICRG postupak), kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar Agenciji FENA.

Također je istaknuo da je u pismu koje je upućeno Klajsenu, potencirano da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem.

- O tome govore i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu, kazao je Ćavar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: