{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

F
18.9.2014. u 14:51
0
10
Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu
0
Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu
Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL, sutra će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s evropskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.
Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije dva dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

Istovremeno, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uputio je pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

- Činimo sve kako BiH zbog neusklađenosti propisa, odnosno neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, ne bi bila stavljena na sivu listu (upućena u FATF-ov ICRG postupak), kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar Agenciji FENA.

Također je istaknuo da je u pismu koje je upućeno Klajsenu, potencirano da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem.

- O tome govore i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu, kazao je Ćavar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: