Prvo obraćanje Parlamentu
0

Mogući novi protesti boraca u FBiH

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Četiri boračke organizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine: Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i Savez demobilisanih boraca, tražit će od oba doma Federalnog parlamenta da se do 20. juna očituju o boračkim zahtjevima iznesenim prilikom protesta u Sarajevu održanim 21. aprila ove godine ispred zgrade Federalne vlade.

Od toga kako će se Parlament odrediti nakon današnje boračke inicijative, zavisit će daljnja odluka o mogućim novim protestima boraca.

U kojoj formi će se izraziti ti mogući novi protesti, treba dogovoriti naknadno, nakon očitovanja Parlamenta.

Ovo je zaključak današnjeg višesatnog zajedničkog sastanka upravnih struktura četiriju spomenutih boračkih asocijacija, održanog u Sarajevu, koji pokazuje da se borci nisu 'uspavali', kako je rečeno, nakon protesta 21. aprila.

Zahtjevi boračke populacije nisu se promijenili od tog dana, a svode se na odbranu već stečenih zakonskih prava.

Borci traže da im federalna vlast ne uvodi prihodovni cenzus na redovna mjesečna primanja jer smatraju da se naknade za ratne vojne invalide i porodice poginulih branitelja moraju tretirati kao odšteta, a ne kao javna potrošnja. Ako se cenzus za boračke kategorije ipak uvede, zahtjev je da ta mjera jednako pogodi sve ostale korisnike federalnog budžeta.

Branitelji traže i da revizija koju Federalna vlada najavljuje u segmentu budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu pogodi također i druge korisnike, a da model revizije koji će važiti za njih (borce) bude onaj koji je u Federalnom parlamentu, zasad bez konačnog ishoda, već predložio poslanik u Predstavničkom domu Zijat Mušić.

Polazeći od pretpostavke da boračko-invalidsku zaštitu uživaju i neki od korisnika koji je nisu zaslužili, ovaj poslanik je u formi zakona zatražio da dokaz bilo čijeg kontinuiranog boravka u odbrambenim jedinicama tokom posljednjeg rata u BiH budu uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama.

Takav Mušićev prijedlog Predstavnički dom je odobrio, ali Dom naroda nije ni razmatrao ni više od mjesec dana nakon toga, navode nezadovoljni branitelji.

Što se tiče nereda koji su izbili na njihovom protestu 21. aprila kada je povrijeđeno više desetina osoba i kamenovanjem oštećena zgrada Federalne vlade, učesnici današnjeg sastanka naveli su da varnica tih nemilih dešavanja nije zapaljena od organizatora.